0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Eetstoornissen

Vind bij Direct-psycholoog de psycholoog die bij u past!
  • Geen wachtlijst
  • Persoonlijk advies
  • Korte lijn psycholoog
  • Deskundig afsprakenbureau
Maak afspraak
Eetstoornissen zijn stoornissen die te maken hebben met eetgedrag maar ook met het denken over eten en lichaamsgewicht. Mensen met een eetstoornis zijn voortdurend bezig met (niet) eten en hun gewicht en hebben weinig zelfvertrouwen. Daarnaast is hun lichaamsbeeld vaak verstoord, ze zien zichzelf als dikker of lelijker dan ze in werkelijkheid zijn. Eetstoornissen worden vaak veroorzaakt door een combinatie van aanleg en omgevingsfactoren. Ook wordt steeds vaker gedacht dat het huidige schoonheidsideaal invloed heeft op het ontstaan van eetstoornissen.

Overgewicht en diabetes worden een steeds groter probleem in onze maatschappij. Obesitas lijkt epidemische vormen aan te gaan nemen, met als gevolg dat steeds meer jongeren aan diabetes type II (vroeger ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd) lijden. Volgens de nieuwste inzichten behoort obesitas tot de eetstoornissen: dat zijn stoornissen die te maken hebben met eetgedrag maar ook met het denken over eten en lichaamsgewicht. Mensen met een eetstoornis zijn voortdurend bezig met (niet) eten en hun gewicht en hebben weinig zelfvertrouwen. Daarnaast is hun lichaamsbeeld vaak verstoord, ze zien zichzelf als dikker of lelijker dan ze in werkelijkheid zijn. Eetstoornissen worden vaak veroorzaakt door een combinatie van aanleg en omgevingsfactoren.  Ook wordt steeds vaker gedacht dat het huidige schoonheidsideaal invloed heeft op het ontstaan van eetstoornissen.

Symptomen

Anorexia Nervosa

Anorexia Nervosa is een eetstoornis die vooral wordt gekenmerkt door een verstoorde lichaamsbeleving, dat wil zeggen dat mensen met Anorexia Nervosa zichzelf vaak als te dik zien, terwijl er sprake is van extreem ondergewicht. Om te voorkomen dat ze aankomen in gewicht eten mensen die lijden aan deze ziekte nauwelijks, en in sommige gevallen compenseren ze het eten door te braken of laxeermiddelen te gebruiken. Anorexia Nervosa is een zeer gevaarlijke en hardnekkige ziekte en kan leiden tot het overlijden van de patiënt. Kenmerkend voor Anorexia Nervosa is ontkenning van de ernst van het te lage lichaamsgewicht.  De ernstige ondervoeding kan leiden tot verschillende problemen zoals moeheid, een onregelmatige hartslag, kouwelijkheid, het uitblijven van de menstruatie, haaruitval, een vertraagde bloedsomloop, nierstenen, enzovoorts.

Boulimia Nervosa

Boulimia Nervosa is een eetstoornis die vooral wordt gekenmerkt door eetaanvallen. Mensen die lijden aan deze ziekte hebben periodes waarin ze in korte tijd extreem veel eten, waarbij ze het gevoel hebben hier geen controle over te hebben. Hierna voelen ze zich echter schuldig en slecht waardoor ze de eetbuien willen compenseren met braken en misbruik van laxeermiddelen. Net als bij Anorexia Nervosa is er bij Boulimia Nervosa sprake van een overdreven aandacht voor eigen lichaamsvorm en gewicht. In tegenstelling tot anorexiapatiënten, hebben mensen die lijden aan Boulimia Nervosa vaak een normaal gewicht.  Het herhaalde braken kan leiden tot irritatie en scheurtjes in keel, slokdarm en maag. Daarnaast kan het leiden tot gebitsproblemen. Verder leidt het verstoorde eetprobleem vaak tot concentratieproblemen, hartritmestoornissen, moeheid, menstruatiestoornissen, opgezwollen ogen enzovoorts. Net als Anorexia Nervosa kan Boulimia Nervosa in ernstige gevallen leiden tot overlijden.

Binge Eating Disorder (BED)

Mensen die lijden aan BED hebben net als Boulimia-patiënten last van eetbuien, maar vertonen geen ‘purgeergedrag’ zoals braken, laxeren of vasten. Daarom hebben ze vaak last van overgewicht.

Behandeling

Informeren en motiveren

De eerste stap in de behandeling van eetstoornissen is de cliënt overtuigen van de ernst van het probleem en van de schadelijke gevolgen. De psycholoog geeft hier duidelijke uitleg over. Vervolgens is het belangrijk om gemotiveerd te raken voor gedragsverandering. Dit kunnen we bereiken door de voordelen van het eetgedrag te relativeren en de nadelen sterk te benadrukken. Het is belangrijk dat de persoon zelf een motivatieplan heeft en in kaart brengt wat hij of zij wil bereiken.

Een regelmatig eetpatroon

Het is belangrijk dat mensen met een eetprobleem weer een regelmatig eetpatroon krijgen. Dit kan met behulp van dieetmanagement. Hierbij moet er elke drie uur iets gegeten worden en mag er daarna niet worden gecompenseerd door te braken of laxeermiddelen te gebruiken. Ook extreem sporten moet voorkomen worden. Het niet mogen uitvoeren van de reactie die mensen met een eetprobleem gewend zijn, namelijk braken, sporten of laxeermiddelen gebruiken, wordt responspreventie genoemd. Mensen met overgewicht moeten daarentegen juist leren om meer te bewegen. Vaak wordt afgesproken dat er slechts één keer per week wordt gewogen.

Irreële gedachten

Zoals eerder vermeld hebben mensen met een eetprobleem vaak weinig zelfvertrouwen en een verstoord lichaamsbeeld. Ze hebben een aantal kernovertuigingen over zichzelf die niet kloppen zoals ‘ik ben dik’,  ‘ik ben lelijk’, of ‘als ik er niet perfect uitzie, dan ben ik niets waard’. De psycholoog probeert deze irreële gedachten uit te dagen en te vervangen door een reële of functionele gedachte. Dit is een moeizaam proces omdat de kernovertuigingen vaak heel sterk zijn en 100% geloofwaardig voor de cliënt. Daarnaast zal de psycholoog samen met de cliënt eraan werken om het negatieve lichaamsbeeld te veranderen. Dit kan door verschillende oefeningen. Een voorbeeld is de spiegeloefening waarin de persoon in badpak of ondergoed voor de spiegel staat en praat over wat hij of zij ziet en daarbij voelt. Het is de bedoeling dat de cliënt positief commentaar op zijn of haar lichaam geeft. Negatief commentaar wordt niet tegengesproken maar positieve opmerkingen worden versterkt en herhaald.

De hierboven beschreven stappen van de behandeling van eetstoornissen geven slechts een globaal beeld. Het is belangrijk te beseffen dat het hele traject veelomvattender is en dat professionele hulp van een psycholoog vereist is.

Kunnen wij u helpen?

Ons afsprakenbureau is telefonisch 0513-48 58 55 en per chat bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.45 tot 17.00 uur.

Wanneer u contact zoekt buiten deze tijden kan u ons mailen op info@direct-psycholoog.nl dan nemen wij op zeer korte termijn contact met u op. U kunt ook het contactformulier invullen.

Neem contact met ons op