0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Burn-out-onderzoek

Vind bij Direct-psycholoog de psycholoog die bij u past!
  • Geen wachtlijst
  • Persoonlijk advies
  • Korte lijn psycholoog
  • Deskundig afsprakenbureau
Maak afspraak
Iemand met een burn-out is extreem vermoeid en gespannen, kan zich er steeds moeilijker of niet meer toe zetten om te gaan werken en heeft een negatief zelfbeeld. De belangrijkste factor is echt de vermoeidheid, bij een burn-out is het “gewoon op”.

Kijk hier voor meer informatie over de klachten die bij een burn-out horen.

Hoe ontstaat een burn-out?

Een burn-out ontstaat door teveel stress op het werk, thuis, of beide. Wanneer u altijd heel hard moet werken of op uw tenen moet lopen, is er een kans dat dit op den duur tot een burn-out leidt. Wanneer u continu heel veel energie moet steken in uw werk, is het niet zo vreemd dat u zichzelf dan een keer tegenkomt. Stress is de belangrijkste veroorzaker van een burn-out, daarnaast is het een risicofactor wanneer u heel perfectionistisch bent. Als u heel erg veel moet doen en dat alles ook nog perfect wil doen, dan kan dat leiden tot nog meer stress. Dit werkt een burn-out  in de hand.

Gevolgen burn-out

Iemand met een burn-out kan vaak niet meer werken en meldt zich ziek. Dit heeft gevolgen voor het hele gezin. Er komt soms minder geld binnen en iedereen moet leren omgaan met de nieuwe situatie. Wanneer er niets gedaan wordt aan een burn-out kan het erg lang duren voordat deze overgaat.

Het onderzoek

Wanneer er vermoed wordt dat er sprake is van een burn-out, kan dat onderzocht worden door een psycholoog. Eerst worden er veel vragen gesteld, zowel over het werk als thuis, maar ook over u als persoon. Dit om te kijken of de klachten ook ergens anders door veroorzaakt zouden kunnen worden. Daarnaast zijn er een aantal testen die afgenomen kunnen worden. Vaak zijn dit vragenlijsten. Wanneer hieruit blijkt dat u inderdaad kenmerken heeft van een burn-out, kan er een behandelplan worden opgesteld.

Onderscheid met depressie

Op het eerste gezicht lijken een burn-out en een depressie wel wat op elkaar. Het is echter van belang om hier een duidelijk onderscheid in te maken. Een burn-out en een depressie kunnen ook samen voorkomen. Bij een depressie is er echt sprake van stemmingsproblemen en nergens zin in hebben, terwijl bij een burn-out de vermoeidheid en spanning meer op de voorgrond staan.

De behandeling van een (dreigende) burn-out

Tijdens de behandeling worden met name de disfunctionele gedachten aangepakt. Vaak denken mensen: “Ik mag geen fouten maken”, “Ik kan nooit aan iemands verwachtingen voldoen”, of andere dingen van deze aard. Zo’n gedachte is disfunctioneel omdat het niet helpt om zo te denken, deze gedachte werkt eerder tegen. Wanneer u te hard werkt, werkt u op den duur uw eigen burn-out in de hand. Vaak zijn de mensen met een burn-out mensen die ontzettend hard werken, vaak overwerken of werken in een onprettige werksfeer (bijvoorbeeld door een te strenge baas, of te weinig collega’s waardoor er nog meer werk op iemands schouders terechtkomt). De behandeling helpt om inzicht te geven in iemands eigen werkgedrag, en om functionele gedachten te vormen. Ook wordt er gekeken naar de huidige aspecten van het werk en dan met name de risicofactoren. Is er iets dat veranderd kan worden, en zo ja, hoe? Ten slotte wordt er gestreefd naar een spoedige re-integratie, het liefst zelfs al tijdens het behandeltraject. Een psycholoog kan u begeleiden tijdens uw re-integratie, maar ook daarna, wanneer het belangrijk is om terugval te voorkomen.

Kunnen wij u helpen?

Ons afsprakenbureau is telefonisch 0513-48 58 55 en per chat bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.45 tot 17.00 uur.

Wanneer u contact zoekt buiten deze tijden kan u ons mailen op info@direct-psycholoog.nl dan nemen wij op zeer korte termijn contact met u op. U kunt ook het contactformulier invullen.

Neem contact met ons op