Een beroepskeuzetest kan door iedereen gemaakt worden. Door leerlingen op de middelbare school wanneer ze een vakkenpakket of een opleiding moeten kiezen, maar ook door mensen die al werken om te kijken of ze wel in het juiste werkveld terecht zijn gekomen. Soms komt u daar pas achter nadat u al wat werkervaring hebt opgedaan of soms veranderen uw interesses. Wanneer er twijfels bestaan over welk beroep het beste bij u past, kan een beroepskeuzetest uitkomst bieden. Ook wanneer u twijfelt over welke studie u zou moeten volgen, kan een beroepskeuzetest helpen. In beide gevallen helpt het om u te verdiepen in de mogelijkheden, in combinatie met uw interesses en vaardigheden.
Een beroepskeuzetest bestaat uit veel vragen. Vragen over wie u bent, over uw persoonlijkheid, uw interesses, wat u leuk vindt, wat u minder leuk vindt, maar ook wat uw capaciteiten zijn. Wat kunt u goed en waar bent u minder goed in? Al deze vragen zijn nodig om te kijken welke beroepen bij u passen en welke niet. Soms zijn het beroepen waar u zelf nog helemaal niet aan hebt gedacht, waardoor de test leidt tot nieuwe inzichten of mogelijkheden.
Vragen over persoonlijkheid worden gezien als heel belangrijk. Iemand die niet zo zelfverzekerd is, wil vaak geen leidinggevende functie. Iemand die graag met mensen praat, wil liever niet de hele dag achter een bureau zitten. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden die laten zien dat uw persoonlijkheid invloed heeft op de voorkeur voor bepaalde beroepen. Soms wordt er een persoonlijkheidstest afgenomen naast de beroepskeuzetest. Wanneer u van uzelf weet wat voor persoon u bent, kan dit u helpen bij het maken van uw keuzes.
Doordat een beroepskeuzetest breed georiënteerd is en vragen stelt over zowel uw persoonlijkheid, interesses als uw capaciteiten, komt er een betrouwbaar beeld uit, mits de vragen eerlijk beantwoord worden. Natuurlijk is het mogelijk dat u zich niet kunt vinden in de uitkomst van een beroepskeuzetest. Van belang is dan om te kijken hoe dit komt, wat u niet aanspreekt aan de beroepen die worden gesuggereerd en wat de redenen zijn waarom u er desondanks hoog op scoort. Een beroepskeuzetest is uiteraard niet bindend. Het is een advies, een uitkomst die aansluit bij de vragen die u hebt beantwoord. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat u zich ook kunt vinden in die uitkomst. Vaak is de uitkomst ook wat algemeen, komt er een sector uit in plaats van een specifiek beroep. Dan is het van belang om u daarna (wanneer die sector u wel aanspreekt) te gaan verdiepen in de sector. Welke specifieke beroepen spreken u aan, welke niet? Waarom wel, waarom niet?
Ons afsprakenbureau is telefonisch 0513-48 58 55 en per chat bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.45 tot 17.00 uur.
Wanneer u contact zoekt buiten deze tijden kan u ons mailen op info@direct-psycholoog.nl dan nemen wij op zeer korte termijn contact met u op. U kunt ook het contactformulier invullen.