0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Studiekeuze-assessment

Vind bij Direct-psycholoog de psycholoog die bij u past!
  • Geen wachtlijst
  • Persoonlijk advies
  • Korte lijn psycholoog
  • Deskundig afsprakenbureau
Maak afspraak
Er zijn tegenwoordig enorm veel verschillende opleidingen en studierichtingen. Op elk niveau zijn er talloze mogelijkheden om datgene te gaan studeren wat jij interessant vindt. Maar wat vind je nou eigenlijk echt leuk? En hoe weet je of je een studie kiest die bij je past? En of je het niveau van de opleiding aankan?

Kiezen is lastig

Het kiezen van een studie is voor veel mensen erg moeilijk. Je zit 4, 5 of 6 jaar op de middelbare school, om vervolgens te kunnen kiezen uit honderden verschillende studierichtingen. Juist doordat er zoveel mogelijkheden zijn, wordt het moeilijker om te kiezen. Via school wordt vaak wel de mogelijkheid geboden om te onderzoeken wat je echt leuk vindt. Helaas biedt dit niet altijd duidelijkheid, soms zorgt het zelfs voor nog meer verwarring. Want wat nou als je alles wel interessant vindt? Of juist niets?

Studiekeuze-assessment

Als je niet kunt kiezen bestaat de mogelijkheid om een studiekeuze-assessment te laten uitvoeren. Dit gebeurt vaak in de vorm van vragenlijsten. Er wordt gekeken naar wat je leuk vindt en waar je goed in bent, maar ook naar je persoonlijkheid. Dit zijn allemaal factoren die helpen om te bepalen welke studierichting het beste bij jou past. Dat het belangrijk is om een studie te kiezen die je leuk vindt, spreekt voor zich. Dat het handig is om iets goed te kunnen misschien ook (als je niet kan zingen, is het niet heel waarschijnlijk dat je een zangopleiding gaat doen bijvoorbeeld). De reden dat er veel gevraagd wordt over je persoonlijkheid is wellicht wat minder duidelijk, maar dit is ook zeker van belang bij een studiekeuze. Iemand die erg verlegen is, wil vaak geen leidinggevende functie waarin iedereen op hem/haar let. Net zoals iemand die behoefte heeft aan structuur geen werk wil waarin elke dag anders is, van begin- en eindtijd tot de werkzaamheden.

Resultaat

Wanneer het assessment naar jouw studiekeuze is afgerond, is het resultaat vaak een rijtje met opleidingen die bij jou passen. Ook laat dit je vaardigheden en capaciteiten duidelijk zien: waar je goed in bent, maar ook de dingen waar je minder goed in bent. Daarnaast brengt het je persoonlijke eigenschappen in beeld. Wat vervolgens van belang is, is om te kijken of je je er ook in kan vinden. Wanneer er geen enkele opleiding bijstaat die je aanspreekt, kan de psycholoog met jou bekijken waarom dit zo is en wat je dan wel leuk vindt. Zo kan een studiekeuze-assessment zelfs als je je niet kunt vinden in de opleidingen die eruit komen, helpen om uiteindelijk wel de opleiding te vinden die bij jou past.

Oriënteren

Bij studiekeuze-assessment is het belangrijk om alle vragen eerlijk in te vullen. Ook is het belangrijk om er open in te gaan. Soms kan het zijn dat je (onbewust) bepaalde studierichtingen al hebt afgeschreven, zonder dat je precies weet wat ze inhouden. Wat ook belangrijk is om te onthouden, is dat het geen schande is wanneer je iets kiest wat uiteindelijk toch niets voor jou blijkt te zijn. Er zijn heel veel mensen die veranderen van studie, of die een baan hebben waar ze eigenlijk niet voor gestudeerd hebben. Wat wel belangrijk is, is om je voor je kiest goed te oriënteren. Zo heb je het gevoel dat je weet welke mogelijkheden er zijn, maak je met meer overtuiging een bewuste keuze en is de kans dat deze keuze meteen goed is het grootst. Wanneer je een studiekeuze-assessment laat uitvoeren, is de kans groot dat je daarna beter weet wat je wel en niet leuk vindt en dat je een duidelijker beeld hebt van welke studie je straks gaat doen.

Kunnen wij u helpen?

Ons afsprakenbureau is telefonisch 0513-48 58 55 en per chat bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.45 tot 17.00 uur.

Wanneer u contact zoekt buiten deze tijden kan u ons mailen op info@direct-psycholoog.nl dan nemen wij op zeer korte termijn contact met u op. U kunt ook het contactformulier invullen.

Neem contact met ons op