0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Jonge vrouwen zonder gezin hebben verhoogd risico op burn-out

U wilt werken maar kunt het niet meer. Alleen al de gedachte dat u naar uw werk moet doet u verlammen. Opgebrand. Een op de vijf Nederlanders krijgt er ooit in zijn leven mee te maken: een burn-out. Het kan de beste overkomen, maar wie loopt nu het grootste risico? Wat velen niet beseffen is dat juist jonge vrouwen zonder gezin een kwetsbare groep vormen.

Vaak doemt bij een burn-out het stereotype beeld op van een overwerkte man van middelbare leeftijd. Een druk baasje die ‘s avonds laat nog op zijn kantoor zit, zijn gezondheid verwaarloost en zijn gezin amper ziet. Alhoewel dit type inderdaad bestaat, blijft een grote risicogroep vaak onderbelicht: jonge vrouwen zonder gezin. Zij worden relatief vaak in het begin van hun carrière geveld door ernstige stressklachten, overspannenheid en burn-out. Daar komt bij dat zij in hun omgeving vaak op onbegrip kunnen rekenen: ‘U bent toch nog jong en hebt genoeg vrije tijd zonder gezin, misschien moet u gewoon wat rustiger aan doen’ is een advies waar u weinig mee kunt als u uitgeblust thuis zit. Wat het extra moeilijk maakt is dat veel leeftijdsgenoten en vriendinnen in dezelfde periode druk bezig zijn met het maken van mooie toekomstplannen. Tijd om op de balans op te maken: wat maakt jonge vrouwen zo burn-outgevoelig?

1. Jonge vrouwen voelen zich vaker dan mannen onbekwaam en proberen dit gevoel te compenseren met extra hard werken

De ‘workaholic’-mentaliteit van jonge vrouwen komt niet alleen voort uit enthousiasme en betrokkenheid, maar ook uit onzekerheid. Zo blijkt uit onderzoek in de onderwijssector dat vrouwen vaker dan mannen, twijfelen of ze hun werk wel goed doen. Onterecht, want er is geen enkele aanwijzing dat zij minder bekwaam zijn dan mannen. Waarom dan harder werken? Door u extra hard in te zetten op de werkvloer, krijgt u sterker het idee dat u goed bezig bent en compenseert u daarmee uw gevoel van onzekerheid. Daarbij komt dat gemotiveerde ‘groentjes’ graag veel werkervaring opdoen. De beslissing om over te werken of extra klussen aan te nemen is als nieuweling dan snel gemaakt: u investeert zo immers in uw toekomst en compenseert uw gevoel van onzekerheid. Maar tegen welke prijs?

2. Jonge vrouwen zijn collegiaal, doen sneller iets voor anderen en collega’s spelen hier op in

Beide seksen hechten aan collegialiteit, maar het ‘meer sociale’ vrouwelijke geslacht het meest. Zo helpen zij vaker een collega die dreigt om te komen in zijn werk. Op zich heel sympathiek, maar op zijn minst tragisch wanneer dit ten koste gaat van uzelf. Daarnaast kloppen ervaren collega’s graag aan bij gemotiveerde vrouwelijke nieuwelingen. Op deze manier krijgt u als jonge vrouw bovengemiddeld veel werk op uw bord. Waar stelt u uw grens?

3. Jonge vrouwen (zonder kinderen) stellen minder harde grenzen, doordat zij het gezin niet ter verdediging kunnen aanvoeren

Moederschap en het gezinsleven worden over het algemeen gerespecteerd, ook op de werkvloer. Wanneer u als moeder aangeeft dat u om vijf uur uw kind moet afhalen van de zwemles, bent u wel een hele botte baas als u hier tegenin gaat. Uw gezinsleven maakt het stellen van duidelijke grenzen noodzakelijk. Dit beschermt u tegen overwerk. Natuurlijk kunt u als moeder nog steeds overbelast raken van uw hectische leven waarin u uw werk met uw gezin moet zien te combineren. Het neemt niet weg dat het voor vrouwen zonder kinderen bijzonder moeilijk is om werk af te wimpelen. Wat gebruikt u als argument? In ieder geval is het goed uw spanningsklachten serieus te nemen en uw grenzen te bewaken. Goede begeleiding van een psycholoog kan daarbij helpen.
Herkent u uzelf in de klachten en wilt u de klachten aanpakken of voorkomen? Neem dan gerust contact op met Direct-psycholoog voor een afspraak.

Artikel door drs. Joris de Boer

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.