0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Omgaan met stress

De zomervakantie is in zicht. Voor veel mensen is dat het moment om even lekker weg te gaan, hun werk los te laten en te ontspannen, om vervolgens aan het eind van de vakantie weer volledig opgeladen aan hun werk te beginnen. Even een paar weken op vakantie gaan kan u net dat extra beetje energie geven om die uitdagingen weer aan te kunnen.

Voor sommige mensen is dit echter niet genoeg. Zij kunnen hun werk niet loslaten tijdens de vakantie, of ze ervaren na de vakantie direct weer dezelfde mate van stress. Zij moeten op een andere manier proberen om te gaan met de stress die ze ervaren. De manier waarop iemand omgaat met problemen en gebeurtenissen wordt ook wel coping genoemd. Mensen die veel stress ervaren hebben dus een goede copingstijl nodig.

Richt u op het probleem

Eén manier van omgaan met stress is door gebruik te maken van probleemgerichte coping. Hierbij richt u zich op het probleem dat de stress veroorzaakt. Dit wordt ook wel de stressor genoemd. Een voorbeeld van probleemgerichte coping is een plan maken over hoe u de bron van uw stress wilt veranderen of hoe u zich moet gedragen om controle te krijgen. Stel dat uw werk zich opstapelt en u niet meer ziet hoe u alles af kunt krijgen, dan zou een planning ervoor kunnen zorgen dat u het overzicht terugkrijgt en zelf meer controle krijgt. Een ander voorbeeld van probleemgerichte coping is het vragen om praktische hulp of informatie: haal iemand die u vertrouwt erbij en vraag diegene om advies om uw probleem aan te pakken.

Richt u op uw emotie

Probleemgerichte coping richt zich specifiek op het probleem dat de stress veroorzaakt. Een andere manier van coping is emotiegerichte coping. Deze coping is gericht op het onder controle houden van uw emotionele reactie op de stressor. Een manier om dat te doen is door de situatie van een andere kant te bekijken waardoor u het positiever gaat zien. Stel dat u op uw werk naast uw gewone werkzaamheden onverwacht een grote verantwoordelijke taak toebedeeld hebt gekregen, dan zou dat veel stress op kunnen leveren omdat u het extra druk krijgt, de mogelijkheid tot falen hebt, enz. Maar een andere manier om het te bekijken is door het te zien als een uitdaging, een manier om te laten zien wat u kunt. En dat zou zomaar heel goed kunnen uitpakken. Een ander voorbeeld van emotiegerichte coping is door uw gevoelens te uiten: praat met iemand over hoe u zich voelt. Wanneer u dit lastig vindt, zou een psycholoog u daarbij kunnen helpen. Voor religieuze mensen kan bidden ook een vorm van emotiegerichte coping zijn.

Wat werkt het beste?

Vaak worden probleemgerichte coping en emotiegerichte coping samen gebruikt. Over het algemeen werkt probleemgerichte coping het best als u controle hebt over de situatie, dat betekent dat u iets kunt doen aan het probleem. Emotiegerichte coping daarentegen werkt het best als u weinig of geen controle hebt over de situatie, of als de middelen die u hebt beperkt zijn.

Wat werkt voor u?

Mensen wisselen vaak van copingstrategie. Iets wat de ene dag niet helpt, zal de volgende dag waarschijnlijk niet weer toegepast worden. Als een strategie heeft gewerkt is er een grote kans dat u deze blijft gebruiken. Wat voor de één niet werkt kan voor een ander juist heel goed helpen. Het is dus belangrijk dat u zelf inschat wat voor u goed werkt en wat niet. Probeer de komende tijd eens uw copingstrategie te vinden voor het omgaan met stress. Wellicht helpt dat om daarna onbezorgd van uw zomervakantie te kunnen genieten.

Artikel door Emmy van der Peet 

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.