0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Geniet, maar drink met mate

De regering heeft onlangs besloten dat vanaf 1 januari 2014 de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik wordt verhoogd van 16 naar 18 jaar. Op deze manier wil de regering overmatig alcoholgebruik onder jongeren en schade aan de gezondheid die dit kan veroorzaken tegengaan. Alcohol is namelijk slecht voor de ontwikkeling van de hersenen. Daarnaast is alcohol een verslavend middel; alcoholverslaving is één van de meest voorkomende verslavingen in Nederland. Direct-psycholoog behandelt verslavingsproblematiek, waaronder problemen met alcohol.

Wanneer ben je alcoholverslaafd?

Wanneer u alcoholverslaafd bent, bent u afhankelijk van het middel. Dit blijkt uit een aantal dingen, zoals het optreden van tolerantie. Dit houdt in dat u steeds meer glazen alcohol nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Wanneer u een tijd lang geen alcohol drinkt hebt u last van onthoudingsverschijnselen. Deze verschijnselen kunnen heel verschillend zijn. Voorbeelden zijn trillen, zweten, hyperventileren, rusteloosheid, prikkelbaarheid, angst en verwarring. Verder hoort bij alcoholafhankelijkheid dat u het middel vaker gebruikt dan u had gepland en dat er veel tijd verloren gaat aan het krijgen of gebruiken van alcohol. Dit leidt vaak tot vermindering van uw sociale contacten en activiteiten. U bent alcoholverslaafd wanneer u afhankelijk bent van alcohol zoals zojuist beschreven, en er bovendien sprake is van craving. Craving houdt in dat u een heel sterk verlangen hebt naar het middel, u hunkert ernaar.

Coaching bij verslaving

Het is belangrijk te beseffen dat alcoholverslaving een serieus probleem is waarbij het niet gemakkelijk is er vanaf te komen. Veel mensen met een alcoholverslaving voelen zich moedeloos, en hebben het gevoel dat ze nooit meer van hun verslaving af kunnen komen. De eerste stap bij het behandelen van een verslaving is dan ook motivering. Samen met een psycholoog van Direct-psycholoog zou u deze eerste stap kunnen zetten. Hiervoor kunt u terecht in Drachten, Heerenveen of in Zwolle. Het alcoholgebruik wordt in kaart gebracht en de voor- en nadelen worden besproken. Het is belangrijk dat u zelf inziet dat het alcoholgebruik problematisch is, en dat u bereid bent om te veranderen. Stap voor stap wordt geprobeerd de moedeloosheid om te zetten in hoop en motivatie.

Doelen opstellen

Wanneer u voldoende gemotiveerd bent om te beginnen met de verandering, is het belangrijk om na te gaan welke veranderingen er mogelijk zijn. Samen met de psycholoog bespreekt u of het doel is om geheel te stoppen met alcohol, of om het gecontroleerd te gebruiken. Vervolgens gaat u strategieën bedenken die u zouden kunnen helpen bij het minderen of stoppen met alcohol. Zo kunt u personen of plaatsen waarbij u snel geneigd bent om alcohol te drinken vermijden. Daarnaast kunt u samen met een psycholoog van Direct-psycholoog proberen erachter te komen wat de risicosituaties zijn waarin u vaak alcohol drinkt en afspreken dat u in die situaties iets anders gaat doen. Een risicosituatie zou bijvoorbeeld een situatie kunnen zijn waarin u zich somber voelt. Als u als reactie op die situatie vaak alcohol gebruikt, zou een alternatieve gedraging kunnen zijn om een vriend te bellen. Deze strategieën worden zelfcontrolemaatregelen genoemd. Een ander voorbeeld van een zelfcontrolemaatregel is uzelf belonen wanneer u uw doel bereikt hebt of straffen wanneer het doel niet bereikt is. Spreek van te voren met de psycholoog af wat uw beloning zal zijn (dit vergroot de kans dat u uw gestelde doel bereikt) en spreek ook een negatieve consequentie af als u uw doel niet bereikt (bijvoorbeeld een stuk hardlopen of een vervelend klusje in huis doen).

Ik ben weer gaan drinken, is alles nu verloren?

Er is altijd een kans dat u tijdens of na de behandeling even terugvalt en weer hebt gedronken. Dit wordt vaak onterecht beschouwd als een ramp die ervoor zorgt dat alles verloren is en dat u alles voor niets hebt gedaan. Dat is jammer. Het is veel beter om de terugval te zien als een kleine misstap. Samen met een psycholoog van Direct-psycholoog kunt u bespreken waar het fout ging en een plan maken om de draad weer op te pakken.

Herkent u zichzelf in de symptomen van alcoholverslaving en wilt u er iets aan doen? Schroom dan niet om contact op te nemen met Direct-psycholoog. Er is geen wachtlijst, dus u kunt direct bij een psycholoog terecht.

Artikel door Emmy van der Peet, student Master Gezondheidszorgpsychologie 

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.