0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Het gebruik van EMDR in relatietherapie

Elke relatie kent zijn ups en downs. Dat hoort erbij, en wordt door de mensen in een relatie ook als normaal gezien. Soms komt het echter voor dat een relatie lange tijd stroef verloopt, de ups blijven als het ware uit en men weet niet meer wat men moet doen om uit de dip te komen. In zo’n geval besluiten stellen soms om in relatietherapie/-coaching te gaan.

Relatietherapie/relatiecoaching

Relatietherapie/-coaching begint vaak met het in kaart brengen van de problemen, en de gedachten/verwachtingen en gevoelens van beide kanten. Vaak is het verbeteren van de onderlinge communicatie de belangrijkste stap om tot een oplossing of een betere relatie te komen. Soms is een verbetering van de communicatie echter niet voldoende. Dit is onder andere het geval wanneer één van beide partners iets heeft gemaakt en nog niet goed heeft kunnen verwerken.

Onverwerkte situaties

Soms maken mensen gebeurtenissen mee die erg heftig voor ze zijn, en die ze moeilijk kunnen verwerken. Onverwerkte gebeurtenissen kunnen dan leiden tot een trauma. Bij trauma’s denkt men vaak aan zeer ernstige zaken zoals getuige zijn van een moord, of een soldaat die in oorlogsgebied gruwelijke dingen heeft gezien. Maar ook kleinere, minder heftige gebeurtenissen kunnen tot een trauma leiden, doordat ze voor de betreffende persoon een sterke emotionele lading hebben. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan het vreemdgaan door de andere partner, wat men niet kan verwerken. Of aan verwijten die een partner in ruzies naar de ander maakt, die de ander zo gekwetst hebben dat het ‘uitpraten’ niet meer lukt. Soms hebben partners als kind traumatische gebeurtenissen meegemaakt waardoor zij negatieve gedachten hebben aangeleerd; bijvoorbeeld ‘het tonen van emotie is een teken van zwakte’. Ook heftigere trauma’s kunnen een relatie in de weg zitten; zoals een verleden van lichamelijk en seksueel geweld.

Verwerken van trauma’s door middel van EMDR

Er is een behandelmethode ontwikkeld die erg succesvol is gebleken in het behandelen van trauma’s. Deze behandelmethode heet EMDR, en zorgt ervoor dat de gebeurtenissen alsnog emotioneel verwerkt worden. Het is een op zichzelf staande behandelmethode, maar wordt ook vaak ingebouwd in andere behandelingen zoals relatietherapie. EMDR is een afkorting voor ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’. ‘Eye movement’ kunt u vertalen als ‘oogbewegingen’, ‘desensitization’ als ‘desensibilisatie’ wat zoiets als ‘minder gevoelig maken’ betekent, en ‘reprocessing’ als ‘opnieuw verwerken’. Wat u doet met EMDR is de traumatische gebeurtenis voor de geest halen terwijl u snelle oogbewegingen maakt. Hierdoor verwerkt u deze gebeurtenissen en wordt u er minder gevoelig voor; het brengt dus minder spanning en nare emoties met zich mee.

Het vervolg van het traject

Soms kan het verwerken van trauma’s door middel van EMDR al voldoende zijn om de relatie te verbeteren. Het kan echter ook zo zijn dat er nog steeds emoties en problemen tussen beide partners in blijven staan. In zo’n geval kan de behandeling vervolgd worden met de ‘klassieke’ relatietherapie/-coaching die zich met name richt op onderlinge communicatie. Het kan zijn dat de verwerking van trauma’s de weg vrij heeft gemaakt om te praten over zaken waar vroeger niet over gepraat kon worden.

Direct-psycholoog

Bij Direct-psycholoog kunt u direct terecht voor relatietherapie/-coaching, want wij hanteren geen wachtlijst. Wij gebruiken verschillende technieken, waaronder ook de hierboven omschreven EMDR.

Geschreven door Emmy van der Peet, psycholoog.

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.