0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Licht tegen depressie

U somber voelen, minder geïnteresseerd zijn in leuke activiteiten, een verstoord slaappatroon hebben en erg vermoeid zijn. Het zijn allemaal tekenen van een mogelijke depressie. Sommige mensen hebben deze klachten veel sterker in de herfst en winter, terwijl ze in de lente en zomer veel minder last van hun klachten hebben. Dit heeft voor een groot deel te maken met de hoeveelheid licht in die seizoenen. In de lente en zomer blijft het overdag veel langer licht, terwijl het in de herfst en winter al vroeg in de avond donker is, en pas laat in de ochtend licht wordt.

Vertraagd door melatonine

Dat minder licht kan zorgen voor depressieve klachten heeft te maken met onze hersenen. In onze hersenen zit een kliertje dat de epifyse heet. Wanneer onze omgeving donker wordt, geeft de epifyse een hormoon af. Dit hormoon heet melatonine. Melatonine zorgt ervoor dat uw lichaam in een soort ‘stand-by stand’ gaat; u wordt trager, krijgt minder energie en wordt slaperig. Dit is handig, omdat het ervoor zorgt dat u goed kunt slapen als het buiten donker wordt. Zodra het in de ochtend weer licht wordt, wordt de afgifte van melatonine geremd en krijg u weer meer energie.

Winterdepressie

Het effect van melatonine is echter minder handig, als het ervoor zorgt dat u overdag ook geen energie meer hebt. Doordat er in de herfst en winter minder licht is, geven onze hersenen veel melatonine af. De meeste mensen kunnen zich aanpassen aan deze verhoogde melatonine-afgifte in de herfst en winter, maar sommige mensen zijn hier zo gevoelig voor dat ze te weinig energie hebben om overdag normaal te kunnen functioneren. Hierdoor ontwikkelen zij elke herfst/winter een depressie. In de volksmond wordt dit een winterdepressie genoemd. De officiële term is een seizoensgebonden affectieve stoornis.

Zoek het licht

De behandeling voor een seizoensgebonden affectieve stoornis is eigenlijk vrij simpel; zoek het licht! Dit kan door middel van lichttherapie. Bij lichttherapie worden de ogen blootgesteld aan intens licht van een speciale lamp. Uw ogen zijn vooral gevoelig voor blauw licht om melatonine te onderdrukken. Daarom geven deze speciale lampen vooral blauw licht af. Dit wordt gecombineerd met wit licht, omdat alleen blauw licht niet goed voor uw ogen is.
Behandeling met licht kan ook op een natuurlijke manier zoals een wandeling maken in de zon, of in de winter op vakantie gaan naar een zonnig land.

Rennen maakt blij

Een ander belangrijk hormoon dat een rol speelt bij depressie is serotonine. Dit wordt wel eens het ‘feel good’ stofje in uw hersenen genoemd. Serotonine is een soort ‘gelukshormoon’ dat nodig is om u opgewekt te voelen. Uw lichaam maakt zelf serotonine aan, maar er zijn manieren om de hoeveelheid serotonine die uw lichaam afgeeft te verhogen. Bij hardlopen komt er namelijk veel serotonine vrij, waardoor u zich gelukkiger en energieker gaat voelen. Daarnaast komen endorfine en dopamine vrij tijdens intensief hardlopen. Dit zijn ook ‘gelukshormonen’ die uw stemming en energieniveau een boost geven. Een gezonde behandeling tegen winderdepressie is dus een flink stuk hardlopen in de zon. Door het licht maakt u minder melatonine aan zodat u meer energie krijgt, en door het hardlopen maakt u endorfine, serotonine en dopamine aan waardoor u zich gelukkiger gaat voelen.

Het moeilijkste gedeelte is om hiermee te starten. Opstaan, en buiten gaan hardlopen is erg moeilijk als u zich somber, lusteloos en vermoeid voelt. Er is een grote stap voor nodig om uw oude ritme te doorbreken. Een psycholoog zou u hierbij kunnen helpen. Kom hiervoor gerust eens langs op één van de praktijken van Direct-psycholoog.

Geschreven door Emmy van der Peet, psycholoog 

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.