0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Wat is angst precies?

Angst voor spinnen, voor kleine ruimtes, voor hoogten, voor ziektes, voor grote groepen mensen… En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen van angst, iedereen heeft er wel eens last van. Angst is in zekere zin een nuttige emotie; zonder angst zouden wij mensen misschien niet eens meer hebben bestaan. Angst zorgt ervoor dat u voorzichtig bent in situaties waar dat nodig is en helpt u beschermen. Wanneer u een grote bruine beer tegenkomt, is uw eerste reactie waarschijnlijk niet om hem te gaan aaien omdat hij zo’n lekkere zachte vacht heeft. En dat is maar goed ook. Dus: Angst is nuttig in bepaalde situaties. Wanneer angst uw leven gaat beheersen, wordt het een ander verhaal.

Angst

Angst is er in heel veel soorten en maten. Zo zijn er specifieke fobieën: angst voor muizen, straatvrees (agorafobie), angst voor kleine ruimtes (claustrofobie), vliegangst.. Of een sociale fobie, waar u vooral bang bent voor reacties of kritiek van anderen. Bij een paniekstoornis, bent u voortdurend bang om weer een paniekaanval te krijgen. Een posttraumatische stressstoornis valt ook onder angststoornissen, deze ontstaat na het meemaken van een traumatische gebeurtenis.

Angst vermijden

Bij alle angsten en fobieën is het zo dat de bron van de angst vaak wordt vermeden. Als u bang bent voor spreken in het openbaar, zult u zich niet vrijwillig aanbieden voor het houden van een presentatie. Als u bang bent voor spinnen gaat u die dikke spin echt niet zelf weghalen en als u vliegangst hebt, plant u liever een autovakantie. Ook wanneer u iets heftigs hebt meegemaakt, gaat u dingen die u aan die gebeurtenis herinneren liever uit de weg. Wanneer u een gebeurtenis niet kan vermijden, zorgt dat voor intense angst. Wat voor andere mensen heel normaal is (een brief posten, vliegen, een spin vangen), is voor mensen met een angstklachten ontzettend moeilijk.

Behandeling

Gelukkig zijn er meerdere behandelingen die mensen met angstklachten goed kunnen helpen. Zo is er bijvoorbeeld cognitieve therapie, dit wordt ook door de psychologen van Direct-psycholoog in Drachten, Zwolle en Heerenveen aangeboden. Cognitieve therapie richt zich op het veranderen van irreële cognities. Dit klinkt ingewikkeld, maar cognities zijn gedachten en cognitieve therapie leert u om gedachten die niet functioneel zijn, aan te passen. Mensen hebben gedachten over van alles en veel van deze gedachten zijn automatisch. Doordat deze gedachten automatisch zijn, zijn we ons er niet van bewust en is het moeilijk om ze zelf te veranderen.

Wanneer deze gedachten zorgen voor extreme angst, kunnen ze ons ernstig belemmeren in ons functioneren. Technieken uit de cognitieve therapie bieden een manier om deze gedachten te veranderen en zo de angst te verminderen. Dus: Wanneer iemand met een sociale fobie denkt dat anderen alleen maar kritiek op hem of haar zullen hebben en al het sociale contact uit de weg gaan om dit te voorkomen, wordt er geprobeerd deze gedachten te veranderen. Hierdoor wordt de angst minder en kunnen mensen steeds meer dingen doen die ze voor hun angstklachten ook deden. Want leven met angst, dat wil niemand.

Geschreven door Marjolein Hartgerink, student Psychologie 

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.