0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Doelbewust aan de slag

De klok is verzet, het wordt steeds kouder buiten, de blaadjes bedekken de grond en ook staat de ‘r’ alweer een tijdje in de maand. Kortom, het wordt winter. Naast de gezellige feestdagen zoals sinterklaas en kerst, staat ook de jaarwisseling voor de deur. Dit gaat vaak gepaard met goede voornemens, zoals “Volgend jaar wil ik gezonder gaan leven”. Vaak blijkt echter dat we het al na een paar dagen of weken opgeven. Hoe zorg je er nou voor dat je je goede voornemens ook werkelijk uitvoert? Oftewel, hoe maak je je doelen haalbaar?

Wat is de SMART-methode?

De SMART-methode is ontwikkeld om op een concrete en heldere manier doelen te kunnen stellen, zodat het makkelijker wordt om ze te behalen. Als u deze methode gebruikt voorkomt u dat uw doelen te vaag en abstract zijn, zoals in het voorbeeld hierboven. Wat is nou precies gezonder leven? Wat gaat u doen om gezonder te leven? Wanneer gaat u beginnen en waaruit zal blijken dat u uw doel hebt behaald?

De ‘S’ van Specifiek: Wees zo specifiek en concreet mogelijk in het formuleren van uw doel. Zeg precies wat u wilt gaan bereiken en noem zo duidelijk mogelijk hoe het er uit ziet. Wilt u bijvoorbeeld gezonder gaan leven door te gaan hardlopen, stoppen met roken, minder drinken, afvallen of langer slapen?

De ‘M’ van Meetbaar: Wanneer hebt u uw doel ook werkelijk bereikt? Hoeveel kilometer wilt u kunnen hardlopen of hoeveel kilo wilt u afvallen?

De ‘A’ van Acceptabel: Hierbij is het belangrijk dat u uzelf afvraagt of het doel wel haalbaar is voor u en uw omgeving. Zo kunt u als doel stellen om iedere dag een uur te rennen, maar als u weet dat u vier dagen van de week laat thuis bent, dan is het waarschijnlijk niet acceptabel voor uw omgeving.

De ‘R’ van Realistisch: Hoe realistisch is het dat u uw doel ook werkelijk behaalt binnen de gestelde tijd? Als u nooit eerder hebt gerend, dan is het lopen van een marathon binnen drie maanden niet haalbaar. Als uw doel niet realistisch is, zult u uw doel niet bereiken.

De ‘T’ van Tijdsgebonden: Wanneer wilt u uw doel behaald hebben? Is dit aan het einde van het jaar, of wilt u misschien in de zomer al vijf kilometer over het strand kunnen rennen? Door uzelf een tijdsbestek te geven, weet u waar u naartoe moet werken.

Wat biedt het u?

Als mensen algemene doelen hebben, weten ze vaak niet waar ze moeten beginnen. Dit heeft dan als gevolg dat het doel aan de kant geschoven wordt tot een ‘later’ moment, en dit ‘later’ kan heel lang op zich laten wachten. Dit kan als gevolg hebben dat u uw persoonlijk doel niet behaalt, maar misschien ook dat uw professionele leven hier onder lijdt. Merkt u dat u persoonlijke of professionele problemen ervaart? Neem gerust eens contact op met de praktijken van Direct-psycholoog voor het maken van een afspraak.

Geschreven door Shirley Arfman, psycholoog in opleiding 

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.