0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Persoonlijkheid volgens de Big Five

De manier waarop u omgaat met andere mensen hangt van verschillende dingen af. Uw humeur heeft er bijvoorbeeld een grote invloed op. Wanneer u bijvoorbeeld chagrijnig bent, begroet u iemand heel anders dan wanneer u vrolijk bent. Maar waar wordt u chagrijnig van? De één wordt chagrijnig als het regent, de ander als hij honger of haast heeft en een derde wanneer er niks op tv is. Niet iedereen laat zijn humeur op dezelfde manier en door dezelfde gebeurtenissen beïnvloeden. Gelukkig maar! Als we allemaal hetzelfde zouden reageren, zou de wereld een stuk saaier zijn..

Big Five

Hoe kan het nou dat we allemaal anders reageren? Een belangrijke factor hierin is de persoonlijkheid. Ieder persoon is uniek;  heeft verschillende eigenschappen en vaardigheden. Er bestaan verschillende indelingen waarmee de persoonlijkheid beschreven kan worden. Misschien wel de belangrijkste (of meest gebruikte) indeling is die van de Big Five. Hier worden vijf eigenschappen beschreven die een persoon heel erg, een beetje, of helemaal niet kan hebben (de eigenschappen zijn dimensies: er bestaan twee uitersten van elke eigenschap). De dimensies zijn:
– extraversie;
– vriendelijkheid;
– consciëntieusheid;
– neuroticisme;
– en openheid.

Extraversie

De eerste dimensie is extraversie. Een extravert persoon is uitbundig, praat veel, is bezig met de mensen en de wereld om hem heen, is graag samen met anderen, is enthousiast, zelfverzekerd, spontaan en initiatiefrijk. Het tegenovergestelde hiervan is introversie. Iemand die introvert is, is rustig, liever alleen dan in een groep, verlegen, niet heel spraakzaam, zorgvuldig en bedachtzaam. Op een feestje is het vaak niet moeilijk om in te schatten welke personen introvert of extravert zijn. Omdat deze eigenschappen op een dimensie liggen, kunnen mensen ook ongeveer even introvert als extravert zijn, of net iets meer introvert dan extravert, etc..

Vriendelijkheid

De dimensie van altruïsme, of vriendelijkheid, gaat over vertrouwen hebben in de medemens. Denkt u eerst aan een ander, of eerst aan uzelf?. Bent u bescheiden, kunt u meeleven met anderen en bent u zorgzaam voor anderen? Dan is de kans groot dat u aan de altruïstische kant van de dimensie zit. De andere (meer egoïstische) kant is het tegenovergestelde.

Consciëntieusheid

Ordelijkheid, of consciëntieusheid, heeft te maken met hoe netjes u bent. Is alles netjes en op orde in uw leven? Hiermee wordt dus niet alleen uw bureau, uw kamer of uw huis bedoeld, dit gaat ook over hoe u andere dingen aanpakt. Bent u bijvoorbeeld betrouwbaar, en komt u afspraken altijd na? En komt u dan op tijd?

Neuroticisme

Mensen die neurotisch zijn, zijn vaak angstig, depressief, snel geërgerd, kwetsbaar en impulsief. Dit heeft ook te maken met hoe iemand zijn emoties regelt. Kunt u uw emoties inhouden, of toont u juist snel uw woede/verdriet/angst? Deze dimensie gaat van heel erg neurotisch tot (bijna) niet neurotisch.

Openheid

De laatste dimensie van de Big Five is openheid. Open mensen staan open voor nieuwe dingen, hebben een grote fantasie en hebben veel ideeën. Ze staan open voor veranderingen en gevoelens. Mensen die minder open zijn, hebben vaak moeite met veranderingen, hebben weinig fantasie en zijn wat conservatiever. Ze kiezen liever voor vertrouwde dingen dan voor iets nieuws.

Persoonlijkheid en het dagelijks leven

Bovenstaande laat zien dat de persoonlijkheid een grote invloed heeft op het dagelijks leven van iemand, soms zelfs zonder dat u het in de gaten hebt. Wanneer er sprake is van een psychisch probleem, kan het van belang zijn om te kijken naar de persoonlijkheid. Het veranderen van de persoonlijkheid is nauwelijks mogelijk, maar het biedt wel houvast voor een eventueel coachingstraject. Iemand die bijvoorbeeld extreem introvert blijkt, zou sociale vaardigheden kunnen leren om contact te kunnen maken met mensen. Iemand die ontzettend open is en van het ene idee naar het andere idee rolt, zonder iets af te maken (en daardoor in de problemen komt), zou kunnen leren om zichzelf wat af te remmen. Zo zijn er tal van voorbeelden te noemen.

Geschreven door Marjolein Hartgerink, Psycholoog in opleiding. 

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.