0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Maakt geld gelukkig?

“Tijd is geld”, dat is wat we steeds vaker horen. Niet alleen Nederland, maar heel Europa is welvarend en toch willen we steeds meer. Geld lijkt de belangrijkste spil te zijn van ons leven, maar maakt het ons ook gelukkig?

Onze cultuur

Geld op zichzelf maakt niet gelukkig. Als u mensen vraagt: Maakt geld gelukkig? komt er in veel gevallen een antwoord als “Nee, maar het maakt het leven wel gemakkelijker”. Er zijn meerdere onderzoeken geweest, waaruit blijkt dat mensen met veel geld zich niet perse gelukkiger voelen. Ook als u kijkt naar andere culturen, blijkt geld een veel kleinere rol te spelen. Bij ons in het westen zijn we veel materialistischer dan in veel andere delen van de wereld, wat betekent dat wij meer waarde hechten aan spullen en geld, terwijl andere culturen veel meer waarde hechten aan familie en liefde en geld niet meer is dan een ruilmiddel.

Vergelijken

Toch kan geld ons in een bepaalde mate zeker gelukkig maken. Een mens is een sociaal wezen, en daardoor vergelijken we ons constant met onze (sociale) omgeving. Dit een algemeen psychologisch verschijnsel. We zijn geneigd om onszelf steeds te vergelijken met de mensen om ons heen, waarbij we er bijna altijd naar streven om “beter te zijn dan het gemiddelde”. Dit principe zult u ook terugzien bij geld; wanneer we het gevoel hebben meer geld te hebben dan de mensen om ons heen, dan voelen we ons daar goed bij.

Keuzevrijheid

We voelen ons gelukkiger wanneer we een bepaalde keuzevrijheid hebben, een zekere autonomie over ons eigen leven. Geld kan ervoor zorgen dat we meer mogelijkheden hebben om te kiezen.

Veelverdieners

Dus als we allemaal meer geld verdienen dan zijn we gelukkig? Zo eenvoudig ligt het niet. Er bestaat een theorie binnen de psychologie, die zegt dat mensen streven naar een zeker evenwicht tussen wat ze geven en wat ze krijgen, dus tussen kosten en baten. Dit is de “Social Exchange Theory”. Wanneer we dus heel erg veel loon krijgen, willen we het gevoel hebben dat we dit ook echt ‘verdienen’. Als we het gevoel hebben dat we het niet ‘verdienen’, dan voelen we meer druk om beter te presteren, zodat de hoeveelheid loon en werk weer in evenwicht is. Zoals u weet is teveel stress niet gezond en het zorgt er ook niet voor dat u zich gelukkiger voelt.

Dus?

Geld op zich maakt zeker niet gelukkig. Merkt u dat u de balans en het geluk in uw leven een beetje zoek zijn, neem dan eens contact op met een van de praktijken van Direct-psycholoog en we helpen u graag verder!

Geschreven door Shirley Arfman, psycholoog 

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.