0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Lentekriebels

De lente hangt weer in de lucht. De klok is verzet, de vogeltjes fluiten en om acht uur ’s avonds is het nog steeds licht! Ook zijn de eerste warme dagen van het jaar alweer een feit. Mensen zeggen dat ze zich ‘veel vrolijker’ voelen en meer zin hebben om dingen buiten te ondernemen nu de zon weer schijnt. De terrasjes zitten weer lekker vol en voor u het weet zitten we met een lekker ijsje op het strand. Kortom, we hebben de lentekriebels weer goed te pakken! Maar hoe komt dit nou?

Hormonen

Zoals veel dingen in ons leven, vallen ook de lentekriebels goed te verklaren door biochemische stoffen in ons lichaam. Iedereen kent wel de ‘winterdepressie’ en eigenlijk zijn de lentekriebels het tegenovergestelde. De toename van zon zorgt er voor dat wij onder andere meer Vitamine D, serotonine en dopamine aanmaken. Simpel gezegd zorgen deze stoffen voor uw dag- en nachtritme en positieve energie. U wordt eerder wakker én u voelt zich ook nog eens fitter!

Het weer

Is het dan echt zo dat het weer invloed heeft op hoe we ons voelen? De zon zorgt er inderdaad voor dat we bepaalde stofjes aanmaken zodat we ons wat beter voelen. Is het dan ook zo dat we ons gelukkiger voelen door mooi weer? Het kan inderdaad zo zijn dat een mooie dag ervoor zorgt dat we ons fitter en energieker voelen en misschien zullen we inderdaad meer energie hebben in de lente of zomermaanden, maar ons algehele geluksgevoel is afhankelijk van veel meer dingen dan het weer. Sterker nog, het weer speelt hierin een kleine rol. Dus verhuizen naar een warm land is helaas niet de oplossing!

De voorjaarsschoonmaak

Een groot deel van de bevolking zal dit begrip op zijn minst herkennen, de voorjaarsschoonmaak. De zon schijnt en we hebben direct zin om de deuren en ramen open te zetten en die frisse wind weer te voelen. Na de hele winter binnen zitten, zorgt deze nieuwe energie ervoor dat we zin hebben om ons huis weer lekker schoon te maken en in ons opgeruimde huis te genieten van het voorjaarszonnetje. Ook rondom het huis gebeurt er van alles, waarbij we de tuin weer induiken om deze op orde te maken en naar de tuincentra gaan voor nieuwe plantjes en bloemen.

Toch geen energie?

Merkt u dat u zich helemaal niet zo energiek voelt in de lentemaanden en kunt u niet genieten? Dan kan het goed voor u zijn eens contact op te nemen met een van onze praktijken van Direct-psycholoog. Wij kunnen samen met u onderzoeken hoe u weer lekker in uw vel kunt zitten en zoeken naar manieren om van het leven te genieten.

Geschreven door Shirley Arfman, psycholoog 

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.