0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Verliefd, met één druk op de knop!

Daten is niet zo maar iets. Het vergt tijd, geduld en levert soms teleurstelling op. Zou het nou niet fijn zijn als u deze stappen zou kunnen vergemakkelijken? Tegenwoordig hoeft u namelijk praktisch de deur niet meer uit om een eerste selectie van potentiële partners te maken. Met één druk op de knop bent u op de hoogte van aantrekkelijke personen met dezelfde interesses bij u in de buurt. Online dating wordt steeds populairder, want het kan veel tijd en moeite schelen. Maar is dit nou iets waar we alleen maar positief over kunnen zijn?

Handig?

Handig is het zeker! U gaat naar een website waar u, vaak tegen betaling, een profiel aan kunt maken. U voegt uw foto toe in dat ene leuke zomerjurkje en geeft aan waar u naar op zoek bent en wat uw interesses zijn. Na alles ingevuld te hebben plaats u uw profiel online en u bent klaar om te starten! Meestal kunt u op basis van uw profiel de meest ‘geschikte’ partners vinden en wanneer u wilt, een berichtje sturen. De eerste selectie is op deze manier al gemaakt en dit scheelt u avonden struinen in restaurantjes, kroegjes of feestjes. De foto laat namelijk direct zien of iemand aantrekkelijk is en uit het profiel blijkt of iemand dezelfde interesses heeft. Voor u het weet zit u met die ene leuke man gezellig iets te drinken in een café!

What you see is what you get?

Nou, niet altijd. Het is natuurlijk verleidelijk om die ene foto uit te kiezen waar u zo leuk op staat. Helaas geeft een foto niet altijd weer wie u bent, of hoe u normaal gesproken in het leven staat. Wanneer u dus op zoek gaat naar een partner via een datingsite, is het goed u bewust te zijn van het risico van misleiding. Daarnaast is ‘knap zijn’ niet altijd hetzelfde als ‘aantrekkingskracht’. Het nadeel van een foto is dat dit een statisch beeld is van iemand, terwijl in face-to-face contact gezichtsuitdrukking, beweging, geur en stem ook een belangrijke rol spelen.

Misleiding

Helaas bestaan er op dating sites ook mensen die bewust het doel hebben om mensen te misleiden, door zich anders voor te doen dan zij zijn. Deze mensen kunnen als doel hebben een puur seksuele relatie te starten, maar zij zijn bang om anderen af te schrikken door dit te vertellen. Het risico is dan, wanneer u een langdurige partner zoekt, dat u zich gebruikt of respectloos behandeld voelt. Daarnaast bestaan er helaas ook mensen die deze datingsites bezoeken om er financieel gezien op vooruit te gaan, hoewel dit op de betaalde sites minder voorkomt.

En nu?

Dan maar niet online daten? Daar valt geen goed antwoord op te geven. Of online daten iets voor u is, is een afweging die u zelf het beste kunt maken. Het is echter wel belangrijk u bewust te zijn van de mogelijke risico’s die dit met zich mee brengt. Probeer bijvoorbeeld altijd goed uit te zoeken of de persoon echt is wie hij beweert te zijn. Natuurlijk is een online dating site een makkelijke manier om een eerste contact te leggen, want nu hoeft u tenminste niet op die ene leuke man of vrouw in de kroeg af te stappen!

Onzeker?

Merkt zelf dat u onzeker bent als het gaat om relaties, vertrouwen of het nemen van initiatieven? Zou u nét iets zekerder van uzelf willen zijn om toch die ene leuke partner aan de haak te slaan? Dan kan het misschien een idee zijn hier professionele hulp bij te zoeken via één van de praktijken van Direct-psycholoog.

Geschreven door Shirley Arfman, psycholoog

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.