0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

De kunst van het kiezen

Kiezen. We kunnen heel goed aangeven wat we wel, en wat we niet willen. Ook kunnen we heel goed kiezen. We weten wat we wel en niet leuk vinden, wat we graag eten, en wat we graag doen. Wilt u koffie of thee? Een makkie, tenzij u geen van beide lust. Staat u in de supermarkt om een zak chips te kopen, dan wordt de keuze al een stukje moeilijker. Er is gewoon heel veel keus. Paprika of naturel? Huismerk? Met of zonder ribbels? Grote of kleine zak? Dat kan vaak vrij snel besloten worden. Wanneer de keus wordt uitgebreid tot een smaak of tien, dan wordt dit alweer wat lastiger. Zou hij of zij dit wel lekker vinden? Straks ben ik de enige die dit lust. Of misschien heb ik vanavond juist meer zin in deze smaak…

Hoe groter het aanbod…

Wij mensen zijn vaak minder goed in kiezen wanneer het aanbod groter wordt. Niet alleen zijn we er minder goed in, we zijn vaak ook ongelukkiger met datgene wat we uiteindelijk besluiten. Ergens is dat gek.. Hoe meer keus, hoe groter de kans dat iets perfect aansluit bij wat ú wilt, dus hoe gelukkiger u zou moeten zijn.. Toch? Blijkbaar niet. De kans dat u bijvoorbeeld fout kiest, wordt aanzienlijk groter bij zoveel keuzemogelijkheden. Denk bijvoorbeeld eens aan leerlingen die gaan beginnen met hun eerste opleiding. Er is zo ontzettend veel keus, dat beginnen met zoeken al lastig is. Vaak blijft er ook twijfel, had ik niet toch iets anders moeten kiezen?

Hoe maakt u uw keuze?

Het maakt ook uit hoe u zelf een keuze maakt. Gaat u direct op zoek naar alle mogelijkheden die er zijn, in de hoop dat er iets is wat bij u past? Of bedenkt u van tevoren wat bij u past, en zoekt u daar vervolgens de meest passende optie bij? Twee verschillende strategieën, die niet perse goed of fout zijn. Iedereen maakt keuzes op zijn eigen manier. Wanneer u op zoek gaat naar alles wat er is, kunt u dat vergelijken met naar de supermarkt gaan, zonder van tevoren te hebben bedacht wat u gaat koken die avond. Wanneer u er wel over hebt nagedacht, en u bijvoorbeeld pasta wil koken, moet u alleen de juiste ingrediënten er nog bij zoeken. Uitzonderingen daargelaten (“hé, dit is in de aanbieding, dat gaan we eten”), die tweede optie scheelt nogal qua tijd.  En van lang zoeken in de supermarkt, worden we vaak niet erg blij.

Het maakt mij niet uit..

Natuurlijk zijn beslissingen over het eten van een ander niveau dan beslissingen over uw opleiding, of het wel verstandig is die ene grote uitgave nu te doen, etc. Het maken van beslissingen is nou eenmaal niet voor iedereen even makkelijk. We kennen allemaal wel een twijfelkont, of iemand die met regelmaat zegt: “Het maakt mij niet uit, doe maar wat jij wil” (of misschien zijn we dat stiekem zelf wel eens). Wanneer dit gaat over die ene zak chips, is het niet zo’n punt. Maar stel dat het gaat over het kopen van een huisdier, een huis, het boeken van een vakantie? Dan kan het al snel vervelend worden.

Plussen en minnen

Bij belangrijke beslissingen, kan het helpen om voor uzelf alle voordelen en nadelen op te schrijven. Wat zijn de consequenties als ik dit besluit? Wat is positief, wat is negatief, en hoe zwaar wegen die argumenten eigenlijk? Want het moge duidelijk zijn, niet elk argument telt even zwaar. Stel, u wilt verhuizen. Wat is dan voor u belangrijker, dichtbij vrienden en familie, een goedkoper huis, een betere buurt, een tuin? Zeker als het beslissingen zijn die niet alleen van invloed zijn op úw leven, is het ook van belang om te kijken wat de voor- en nadelen zijn voor de overige betrokkenen. Een verhuizing of een wisseling van baan, heeft automatisch effect op uw partner. Hem/haar hierbij betrekken, is niet meer dan logisch.

Tot slot:

Ondanks dat mensen dus vaker gelukkiger zijn met hun besluit wanneer er weinig keuze is.. is het uiteraard geen optie om alle mogelijkheden terug te dringen. Het hangt af van uw eigen manier van kiezen en besluiten nemen. Die kunt u gelukkig wel veranderen. Mocht u hier moeite mee hebben, of hebt u er last van dat u het nemen van besluiten (hoe groot of hoe klein ook) moeilijk vindt? Aarzel niet en neem contact op met de coaches/psychologen van Direct-psycholoog. Zij kunnen u helpen om op een effectieve manier met keuzes om te gaan.

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.