0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Zomerstress

Eindelijk, het is vakantie! Tijd om de koffers te pakken en lekker op vakantie te gaan. Of u nou een ‘doe-vakantie’ gepland heeft, of dat u twee weken lang op het strand gaat liggen, het doel blijft vaak hetzelfde: Even ontspannen en afstand nemen van het ‘normale’ leven thuis. Toch zullen veel mensen het herkennen wanneer gezegd wordt dat u in veel gevallen net zo gestrest terugkomt van vakantie als dat u weggaat. Hoe kunt u dit voorkomen?

Voor-stress

Vaak begint de stress van de vakantie al vóórdat u werkelijk vakantie hebt. U hebt een baan, opleiding of andere werkzaamheden waar verantwoordelijkheden bij komen kijken. Twee weken vakantie hiervan betekent vaak ook dat u al vooruit moet werken of in elk geval plannen, zodat u weet wat u na de vakantie te wachten staat. Als u hier op tijd mee begint en u zich hier van tevoren bewust van bent, kan dit u veel stress schelen. Daarnaast is een niet geheel onbelangrijke taak natuurlijk het pakken van uw koffer voor de vakantie. Ook dit levert weer enige stress op, want vaak moet u nog dingen kopen, moet u voldoende kleding meenemen en het moet ook allemaal nog in die koffer passen. De gouden tip? Probeer dit niet de avond van tevoren te doen en maak een ‘vakantie-checklist’ zodat het makkelijker is uzelf ervan te overtuigen dat u alles gedaan hebt wat moest.

De reis

Niet iedereen blijft tijdens de vakantie in Nederland en daardoor wordt er door veel vakantiegangers ook gebruik gemaakt van het vliegtuig, of gaan mensen met hun auto de weg op richting bijvoorbeeld Frankrijk of Italië. Zowel vliegen als autorijden vergt redelijk veel energie en uiteindelijk kost een reis ook erg veel tijd. Helaas gebeurt het regelmatig dat vliegtuigen vertraging hebben, het openbaar vervoer in het buitenland niet goed geregeld is, of dat de snelwegen vol staan met files, dit zijn natuurlijk de ‘perfecte’ omstandigheden voor ons stresshormoon. Belangrijk is om u hier van tevoren al op in te stellen en geen haast te hebben wanneer u uw reis gaat ondernemen; het is zoals het is. En het goede nieuws is tenslotte: u hebt geen haast, want u hebt vakantie!

Leef hier en nu!

Dan zijn we in dat heerlijke hotel of op die mooie camping en is het eindelijk tijd voor rust! Of toch niet? Sommige mensen zijn er heel goed in om zelfs tijdens de vakantie nog na te denken over de verantwoordelijkheden thuis. Dit is natuurlijk niet altijd erg, maar het moet niet de spuigaten uitlopen. En eerlijk is eerlijk, als u echt niks doet heb u meer tijd om te piekeren. Neem een goed boek mee of luister naar uw favoriete muziek en.. ontspannen maar!

Na-stress

Zelfs als u helemaal ongeschonden terug komt van vakantie en de vorige stressmomenten hebt gemist, is er nog steeds één beproeving te gaan. Na uw vakantie moet in één keer alle kleding van het hele gezin in de was, er zijn geen boodschappen meer, u hebt weer mailtjes en moet weer aan het werk! En dat allemaal in een relatief korte tijd, u raadt het al: Veel werk en weinig tijd is iets waar ons stresshormoon dol op is! Probeer tijd en rust voor uzelf in te bouwen en zorg dat u na de vakantie nog een extra dag hebt om alles te regelen, bij te komen of gewoon om nog een extra dagje te ontspannen. Dit zorgt dat u uitgerust kunt beginnen aan alle taken en er weer een goed jaar tegenaan kunt (of u gaat natuurlijk in de winter ook nog even op vakantie naar de zon!)

Ik kan niet ontspannen!

Het hoeft natuurlijk niet vakantiegebonden te zijn, maar merkt u nu zelf dat het u niet lukt om even lekker te ontspannen? Dan kan het goed voor u zijn om eens contact op te nemen met een van de praktijken van Direct-psycholoog. Samen kunnen we dan kijken hoe het kan dat dit voor u zo lastig is en kunnen we handvatten bedenken om u hierbij te helpen! Want zeg zou zelf, iedereen verdient het toch om af en toe even bij te komen?

Geschreven door Shirley Arfman, psycholoog

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.