0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Een lot uit de loterij

Het hele jaar door word je er regelmatig aan herinnerd, je kunt meedoen aan loterijen. Zo heb je maandelijkse verlotingen, krasloten, loterijen op basis van postcode, maar ook de grote loterijen die tegen de tijd van de jaarwisseling weer een belangrijke rol gaan spelen. Niet veel mensen zullen kunnen beamen dat ze hierdoor rijk zijn geworden , maar toch heerst er altijd weer die hoop; wie weet win ik ditmaal die 10 miljoen en dan…

Dromen

Mensen vinden niets fijner dan dromen. Dit verklaart een belangrijk deel van het succes van de verschillende loterijen. Je bent een Nederlander met een gemiddelde baan en ondanks dat je zeker niet te klagen hebt, moet je tóch altijd een beetje op de kleintjes letten. Hoe heerlijk zou het zijn om dat niet meer te hoeven en dan zonder problemen dingen te kunnen doen die je op dat moment even gelukkig maken. Het kopen van het lot zorgt dat deze dromen voor een moment even dichterbij komen.

Beetje bij beetje

Vooral de maandelijkse loterijen kosten veel geld als je deze bedragen bij elkaar optelt. Stel je betaalt 10 euro per maand, dat is 120 euro per jaar. In veel gevallen zal het niet gebeuren dat je deze 120 euro weer terugwint door middel van de loterij. Waarom denken we hier niet aan? Juist omdat de maandelijkse bedragen relatief laag zijn, valt het mensen vaak niet op dat dit één van de kostenposten is die zij iedere maand hebben. “Het is maar 10 euro” is een logische gedachten en de optelsom wordt vaak niet gemaakt.

Toeval

Wij mensen houden van het fenomeen dat toeval heet. Als er 1 op de 100 mensen iets wint, dan moet het mij toch ook een keer overkomen? Dat klopt! Echter geven de getallen van de loterijen vaak een vertekend beeld. De aantallen kloppen, maar hierbij gaat het dan ook om bedragen van 5 of 10 euro. De kans op een flink bedrag of zelfs de hoofdprijs is vrijwel nihil. Toch gaat iedere keer de gedachte “Misschien volgende maand” door je hoofd, wat het vaak lastig maakt om je uit te schrijven. Wie weet mis je dan nét die ene kans.

Vergelijken

Vooral de loterijen gebaseerd op postcode maken het moeilijk voor mensen om de verleiding te weerstaan. Of je nou wilt of niet, je maakt altijd deel uit van een postcode en de kans dat die winnend uit de bus komt is ergens aanwezig. En eerlijk is eerlijk, het laatste wat we willen is dat er een prijs op de postcode valt en jij net die ene persoon bent die zo dom is geweest geen loten te kopen. Op het moment dat dát gebeurt, voelen we enorme spijt en dat is een naar gevoel. Uit voorzorg kopen we dan toch maar één lot, zodat we in elk geval niet buiten de boot vallen.

Coaching

De loterijen zijn in dit opzicht nog redelijk onschuldig, maar er zijn ook mensen die het geluk en de toeval actief opzoeken. Gokken kan namelijk erg verslavend werken, vooral als je steeds kleine successen behaalt. Merk je nou dat jij het lastig vind om gokgedrag te weerstaan, denk dan eens aan coaching.

Geschreven door Shirley Arfman, psycholoog 

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.