0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Conflict

Ruzie, onenigheid, een conflict.. Het is iets wat iedereen wel eens meemaakt. Soms kan een conflict nuttig zijn, door een nieuwe ontwikkeling op gang te brengen. Wanneer conflicten de overhand hebben in een relatie, kan dit uiteindelijk leiden tot een scheiding.

Instrumentele conflicten

Er zijn verschillende soorten conflicten. Ten eerste bestaan er instrumentele conflicten, deze conflicten gaan over de manier waarop u iets aanpakt. Zo kan er onenigheid bestaan over wat u ergens mee wilt bereiken, of over de middelen die u daarvoor wil gebruiken. Dit conflict komt met name voor in school- of werksituaties, wanneer er een opdracht moet worden uitgevoerd en iedereen daar een ander idee over heeft. Dit conflict kan worden opgelost met probleemoplossing. Door feiten te verzamelen en die te toetsen, ontstaat er een objectief beeld over de juiste oplossing.

Belangenconflict

Vervolgens bestaat het belangenconflict. Dit kan bijvoorbeeld gaan over tijd. Wanneer u merkt dat u veel meer tijd stopt in een project dan uw collega, maar dat het project u dezelfde voordelen oplevert, kan dit leiden tot een conflict. In dit geval gaat het conflict over tijd, maar het kan ook gaan over geld of andere schaarse middelen, zoals (kantoor)ruimte. Dit conflict lost u op door te onderhandelen. Door met beide partijen aan tafel te gaan zitten en te zoeken naar een oplossing die voor u en voor uw collega acceptabel is.

Persoonlijk conflict

Bij een persoonlijk conflict is er sprake van een conflict met betrekking tot uw identiteit of uw zelfbeeld, hoe u uzelf ziet. Het bijvoorbeeld zo zijn dat u van uzelf vindt dat u altijd voor een ander klaar staat en dat u zeer behulpzaam bent. Wanneer u echter haast heeft, loopt u snel door, in plaats van een voorbijganger te helpen wanneer hij of zij daarom vraagt. Dit kan leiden tot een conflict. Als u namelijk altijd behulpzaam bent, was u dat nu toch ook geweest?

Relationeel conflict

Tenslotte bestaat er een relationeel conflict. Deze conflicten hebben betrekking tot uw relatie met iemand anders. Een conflict kan bijvoorbeeld gaan over gebrek aan tijd of initiatief van de ander om de relatie te onderhouden of over verraad van de vriendschap of relatie. Wanneer een relationeel conflict de overhand krijgt, is de relatie zelf ook minder leuk. Als u ruzie heeft met een vriend, gaat u die vriend wellicht sneller uit de weg wanneer u hem of haar de volgende keer weer ziet. Hierdoor kan de ruzie blijven voortsudderen. Binnen een relatie is het moeilijker om het conflict uit de weg te gaan, mede omdat u elkaar vaker ziet. Het is dan ook belangrijk om het conflict uit te spreken. Benoem het gevoel dat bij u oproept, en probeer het standpunt van de ander ook te begrijpen. Indien u er samen niet uitkomt, kan een derde partij proberen te bemiddelen. Bij de praktijken van Direct-psycholoog in Zwolle, Drachten en Heerenveen is dit mogelijk.

Wanneer er binnen een relatie continu sprake is van conflicten, en deze niet worden opgelost, kan het zijn dat een relatie uiteindelijk wordt beëindigd. Zeker wanneer er kinderen in het spel zijn, is het van belang om conflicten zoveel mogelijk uit te praten met elkaar. Voor kinderen kan het moeilijk zijn om hun ouders te zien ruziemaken. Voor ouders is het dagelijks hebben van ruzie ook niet makkelijk. Wanneer er sprake is van veel onenigheid, kan het zijn dat u zich hier somber door gaat voelen, of dat u niet meer inziet hoe de situatie kan worden verbeterd.

Indien u heeft geaccepteerd dat het op deze manier niet meer voor u beiden werkt en u heeft besloten om uit elkaar te gaan, is het toch van belang om eventueel bestaande conflicten zoveel mogelijk uit te spreken. Zo wordt een situatie gecreëerd waarin er na de scheiding nog steeds op een functionele manire met elkaar kan worden omgegaan. Ook hierin kunnen de coaches/psychologen van Direct-psycholoog u adviseren!

Geschreven door Marjolein Hartgerink, psycholoog in opleiding 

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.