0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Cadeau&Zo

Sinterklaas is weer in het land en binnenkort worden de eerste kerstbomen weer opgetuigd. De eerste sneeuw die al gevallen is, kondigt de aanstormende winter aan. Deze koude periode gaat gepaard met warme dagen, samen met vrienden, familie en natuurlijk cadeautjes. Iedereen viert de feestdagen op eigen wijze, maar een bekend fenomeen is toch wel het trekken van lootjes, of het op andere wijze verzorgen van cadeautjes voor de mensen om u heen.

Denken, denk en nog eens denken

Daar is het dan.. Het lootje dat u getrokken heeft voor de feestdag die u samen gaat vieren. Met een vastgesteld budget, gaat u vol goede moed op pad om voor die ene persoon een gewenst cadeautje te vinden! Gelukkig was het verlanglijstje ingevuld, dat scheelt weer veel denkwerk. Cadeaus verzorgen levert toch altijd een lichte vorm van stress op.. Toch blijkt uit onderzoek dat mensen het over het algemeen leuker vinden om een cadeau te geven dan te krijgen! Het zet u als gever namelijk in een ‘hogere’ positie, u heeft namelijk moeite (en geld) gestopt in iemand. De gever komt dus uit de hoek als een onzelfzuchtig persoon die aan een ander denkt. Als het zo bekeken wordt is het bijna jammer dat iedereen cadeautjes krijgt bij lootjes trekken, dan lijkt het geven op zichzelf ineens niet zo bijzonder…

The perfect gift

Als we een cadeau uit zoeken, zijn we al snel geneigd om te zoeken naar een cadeau dat wíj goed vinden passen bij de andere persoon. Echter maken we het ons hiermee veel lastiger dan het eigenlijk is. Vaak hebben mensen genoeg wensen wat dingen betreft die zij graag zouden willen krijgen, maar die misschien minder ‘leuk’ zijn om te geven. Veel mensen vinden het bijvoorbeeld ‘niet leuk’ om een cadeaubon of geld te geven, terwijl de ontvanger hier misschien ontzettend veel plezier uit kan halen! Toch vinden we het vaak lastig zo te denken. Een tip; probeer uw eigen gedachten hierover even aan de kant te zetten en te bedenken wat de ander graag zou willen krijgen, daar maak je iemand erg blij mee.

Spanning

Iedereen zit rond de kerstboom of gezellig samen in de kamer. De cadeautjes worden één voor één uitgepakt en voor u het weet is het cadeautje met uw naam erop aan de beurt. Vol spanning wordt het cadeautje uitgepakt en vaak wordt hier met een grote glimlach op gereageerd. Behalve de inhoud van het cadeautje, blijkt dat mensen het meeste plezier beleven aan de totale ervaring van het cadeau. De spanning vooraf, het uitpakken van het cadeau en zelfs de reacties van de mensen om u heen spelen een rol in de ervaring die mensen hebben rondom de cadeaus die ze krijgen.

Gezelligheid

Natuurlijk draait het met kerst niet om de cadeautjes! Maar laten we eerlijk zijn, iedereen vindt het stiekem toch wel erg leuk. Toch zijn de cadeautjes maar een aanvulling op de hele kerstervaring; de gezelligheid met familie en vrienden. Het blijkt dat mensen met kerst het allerbelangrijkst vinden dat ze zich niet eenzaam voelen en niet alleen zijn. Voor veel mensen is dit feit vanzelfsprekend, maar helaas zijn er toch nog genoeg mensen die nauwelijks tot geen familie hebben en zich toch wel eens eenzaam voelen in deze feestperiode.

Coaching

Wanneer u zich hierin herkent en u zich vaker eenzaam voelt en niet weet hoe u ermee om moet gaan, kan een psycholoog u hierin misschien begeleiden.

Geschreven door Shirley Arfman, psycholoog 

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.