0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Ren je rot!

Tegenwoordig kun je geen tijdschrift meer openslaan of reclame bekijken, zonder dat er aandacht besteed wordt aan onze gezondheid. Dat is natuurlijk goed nieuws, want door deze adviezen op te volgen gaan wij ons fitter en gezonder voelen! Naast alle berichten over gezonder eten en speciale ingrediënten die hierbij helpen, wordt ook het sporten als belangrijk benoemd. De laatste jaren is daarom hardlopen ook een flinke hype geworden, maar wat zorgt er nou voor dat dit zo aantrekkelijk is?

Wedstrijd

Allereerst kan je bij hardlopen een vrij gemakkelijke wedstrijd tegen jezelf starten. Je loopt een ‘personal record’ op afstand of snelheid en dit kun je daarna proberen te verbeteren. Je ziet snel resultaat en dat is uiteindelijk wat we willen; zien dat het je iets oplevert en zien dat we groeien. Als mensen zijn we namelijk altijd geneigd onszelf te verbeteren, dat zit in ons. Dus deze constante feedback over onze prestaties, maakt het zo aantrekkelijk om door te gaan!

Sociale vergelijking

Rondom het hardlopen bestaan er tientallen apps die ervoor zorgen dat je jouw tijden en afstanden op internet kunt registreren. Je kunt in deze apps ‘vrienden’ toevoegen, waardoor je op de hoogte blijft van elkanders prestaties! Je kunt bijvoorbeeld zien hoe vaak iemand loopt, hoe ver iemand loopt en waar iemand loopt. Hoe leuk is het niet om deze maand die vriend te verslaan die eigenlijk heel sportief is?! Voor veel mensen geeft dit net dat extra zetje om met dat frisse windje toch even van de bank te komen. Daarnaast zijn er ook veel apps die je de mogelijkheid geven te zien welke route in jouw buurt het vaakst gelopen wordt door mede-app gebruikers. Als 20 mensen die route lopen, dan moet het wel een fijne route zijn toch?

Gelukkiger

Het is algemeen bekend dat sporten en dus ook hardlopen je fitter, actiever en zelfs een beetje gelukkiger maakt. Sterker nog, wanneer iemand depressief is, lijkt een ‘running therapie’ even effectief te zijn als bijvoorbeeld medicatie en op de lange termijn werkt hardlopen zelfs beter. Hoe dit komt? Mensen die depressief zijn, hebben een verstoorde hormoonhuishouding in hun hersenen. Onder andere het stofje serotonine wordt minder aangemaakt, dit is het stofje dat ons ‘geluksgevoelens’ geeft. En laat het nou net zo zijn dat hardlopen ervoor zorgt dat onder andere die serotonine weer meer aangemaakt wordt!

Kosten

En ‘last but not least’, uiteindelijk let iedereen op het geld. Zo zijn sporten die weinig kosten met zich meebrengen vaak aantrekkelijker dan sporten waar grote investeringen voor gedaan moeten worden.

Coaching

Merkt u nou dat het u steeds niet lukt om u te zetten tot sporten of andere doelen die u voor zichzelf stelt? Hebt u hier last van en merkt u dat het u beperkt in uw dagelijks leven? Denk dan eens aan coaching.

Geschreven door Shirley Arfman, psycholoog

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.