0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Emotional Freedom Techniques (EFT) bij PTSS

Wanneer iemand een heftige gebeurtenis heeft meegemaakt kan men hier nog langere tijd last van ervaren. Dit kan zich uiten in psychische, maar ook lichamelijke klachten. Wanneer deze klachten het dagelijks functioneren belemmeren (we spreken dan van PTSS, een post traumatische stress stoornis), is het aan te raden hiervoor in behandeling te gaan. Naast de cognitieve gedragstherapie en de EMDR (eye movement desensitization and reprocessing), kan men tegenwoordig ook kiezen voor EFT.

Wat is EFT?

EFT is een methode waarbij de cognitieve gedragstherapie gecombineerd wordt met een meer fysieke behandeling, de acupressuur. Acupressuur is wat betreft de werking vergelijkbaar met acupunctuur, er worden echter geen naalden bij gebruikt. Vanwege het feit dat acupressuur voor veel mensen een manier is om te ontspannen, wordt de combinatie van cognitieve gedragstherapie met acupressuur als zeer werkzaam beschouwd.

Hoe werkt EFT?

Wanneer u last hebt van PTSS, kan dit zich op vele verschillende manieren uiten. Veel mensen met een PTSS hebben last van herbelevingen, een opgejaagd gevoel, slecht slapen, paniekaanvallen en vermijding van situaties. Deze klachten kunnen door verschillende dingen opgeroepen (getriggerd) worden. Hierdoor is het lichaam in een constante staat van alertheid (ook ’s nachts). Om deze klachten te kunnen verminderen gaat EFT als volgt in zijn werk. Allereerst worden tijdens de EFT-therapie de nare herinneringen opgeroepen die de klachten veroorzaken. Aan deze herinneringen is een negatieve respons (stress) gekoppeld. Het doel van EFT is om deze stress los te koppelen van de herinnering. Op deze manier zal de intense lading die de herinnering heeft, minder intens worden.

Tijdens de EFT behandeling zult u (in eerste instantie) met behulp van de therapeut bepaalde punten in uw lichaam activeren door erop te kloppen (acupressuur). Dit activeert de natuurlijke ontspanning in uw lichaam. Door deze acupressuur toe te passen tijdens het ophalen van de herinnering, zal uw lichaam de herinnering steeds minder gaan koppelen aan de negatieve respons.

Voordeel EFT

Een belangrijk voordeel van EFT, is dat u dit zelf kunt uitvoeren. In de eerste instantie zult dit dus in therapie doen en oefenen, maar uiteindelijk kunt u dit zelf ook thuis gaan toepassen. Dit in tegenstelling tot andere therapievormen, zoals EMDR.

Wanneer nog meer EFT?

Zoals hierboven beschreven is EFT effectief bij traumaverwerking. EFT kan echter ook behulpzaam zijn als therapie (of als aanvulling bij een andere soort therapie) voor angstklachten, schuldgevoel, agressiviteit en minderwaardigheidsgevoelens.

Shirley Arfman, psycholoog 

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.