0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Een burn-out in je studententijd

Als je menig volwassenen vraagt over zijn of haar studententijd, zullen velen zeggen: “Dat was de tijd van mijn leven!” Van studenten wordt er verwacht dat ze alles uit hun studententijd halen, waardoor er veel druk op hen komt te liggen. Er ligt druk op hen vanuit de overheid om de studie zo snel en goed mogelijk af te ronden. Druk vanuit de arbeidsmarkt om een zo uitgebreid mogelijk cv op te bouwen voor de rest van hun carrière. Maar is ook veel sociale druk. Het is namelijk de sociale norm om, naast een studie, onder andere meerdere commissies te doen, een bijbaantje te hebben, in een faculteitsraad te zitten en een bestuursjaar te doen. Als je als student ervoor kiest om een avondje alleen op de bank door te brengen in plaats van met vrienden te gaan feesten, wordt je geheid scheef aangekeken. Daardoor is het voor veel studenten heel lastig om “nee” te zeggen of keuzes te maken.

Het komt vaak voor dat de druk die studenten wordt opgelegd hen te veel wordt, wat kan resulteren in een burn-out. Volgens de belangenorganisatie De Landelijke Studenten Vakbond heeft de helft van de studenten tijdens zijn of haar studie last van psychische klachten. Waarbij de burn-out een groot deel van deze klachten vervult.

Wat is een burn-out?

Een burn-out ontstaat als een persoon veel druk ervaart en de balans tussen stress veroorzakende factoren en de verwerking hiervan verliest. Een gevolg van deze te hoge werkdruk kan een burn-out zijn, met de volgende kenmerken:

    • Verminderde prestaties: Een burn-out heeft grotendeels effect op het alledaagse leven. De persoon is meer negatief over zijn of haar taken en vindt het moeilijk om zich te concentreren, is lusteloos en heeft een gebrek aan creativiteit.
    • Uitputting: De persoon voelt zich emotioneel en lichamelijk uitgeput en verslagen. Hij of zij ervaart, mede door een slaapgebrek, minder tot geen energie en is niet in staat om goed na te denken.
    • Vervreemding van werk gerelateerde activiteiten: De persoon vindt het werk wat hij of zij doet steeds meer frustrerend en stressvol, waardoor hij of zij afstand zal nemen van het werk.

Als je een volle agenda hebt en van hot naar her vliegt, word je als het ware geleefd. Een burn-out ontstaat daardoor meestal onbewust. Veel mensen lopen te lang rond met een overspannen gevoel, omdat ze niet door hebben dat ze ergens last van hebben. Totdat de bom inslaat en ze helemaal niks meer kunnen. “Opeens word je door iets omgeduwd en weet je niet meer hoe je overeind moet komen.”

Hoe kan je een burn-out voorkomen?

Wat ik een belangrijk aspect vind, is het aangeven van grenzen. Het is niet erg om een keer “nee” te zeggen. Bedenk of je iets doet omdat je het zelf wilt doen, of omdat een ander het van je verwacht. Of ben je misschien bang om iets te missen? Probeer stil te staan bij de dingen die je doet en te evalueren of dit echt is wat je zelf wilt.

Geniet! Doe de dingen die jij graag wilt doen en ga hier vol voor! Meer informatie bekijken over een burn-out of hulp nodig bij stress? Dan ben je hier op de juiste plek.

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.