0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

EMDR bij angst

Iedereen voelt zich weleens angstig. Dit gevoel komt naar voren als er gevaar dreigt en zorgt ervoor dat we snel kunnen reageren op dit gevaar (de zogenaamde fight or flight response). Deze emotie kan handig zijn om te reageren op een (kortdurende) dreiging, maar angst kan ook langdurig aanhouden. Langdurige angst kan ontstaan door een traumatische ervaring, bijvoorbeeld een medische ingreep, een ongeval, verkrachting of een oorlog.

Wat is EMDR?

In 1987 ontdekte Francine Shapiro dat oogbewegingen haar negatieve gedachten minder intens maakten. Na heel veel onderzoek, onder andere bij soldaten die gevochten hebben in Vietnam, is de EMDR-therapie ontstaan.

EMDR-therapie wordt toegepast bij mensen die een traumatische ervaring hebben meegemaakt en deze ervaring niet goed hebben verwerkt. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld nachtmerries, een verslaving of paniekaanvallen. EMDR is een afkorting voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en heeft als doel de nare traumatische herinnering en de emotionele lading die daarbij ontstaat minder sterk te maken.

Tijdens EMDR-therapie wordt de cliënt gevraagd om terug te denken aan een traumatische gebeurtenis. Er wordt geprobeerd de beelden, gevoelens en gedachten bij deze gebeurtenis zo levendig mogelijk te beleven. Op het moment dat de intensiteit van deze drie factoren het hoogst is, zal de EMDR van start gaan. De cliënt wordt gevraagd om met de ogen de vinger van de therapeut te volgen. Een andere toepassing van EMDR maakt gebruik van geluiden die links en rechts worden aangeboden door middel van een koptelefoon. Deze stimuli worden aangeboden in series. Na elke serie wordt de cliënt gevraagd te beschrijven wat er in hem of haar opkomt. Dat kunnen herinneringen, beelden, emoties of gedachten zijn. Na een aantal series zal de persoon merken dat de intensiteit en emotionele lading van de herinnering minder worden, waardoor de persoon hier objectiever en rationeler naar kan kijken. De herinnering kan waziger worden of kunnen er nieuwe gedachten ontstaan die een andere betekenis geven aan de herinnering. Op die manier kan de persoon de traumatische alsnog verwerken.

Concluderend kan EMDR ervoor zorgen dat de traumatische ervaring minder emotionele last teweegbrengt. Meer weten over de werking van EMDR? Bekijk dan onze EMDR pagina.

Gebruik van EMDR bij andere klachten

EMDR wordt niet alleen gebruikt bij cliënten met een trauma, maar ook bij mensen met bijvoorbeeld een depressie, eetstoornis of verslaving. Hierbij kunnen emotioneel beladen herinneringen ook een van de hoofdoorzaken zijn. Bij de behandeling van een van deze symptomen kan EMDR toegepast worden, om de emotionele lading van deze herinneringen te verminderen. Vaak is EMDR een onderdeel van een behandelplan.

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.