0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Heb ik last van de ‘baby blues’?

Na de geboorte van een baby hebben sommige moeders last van de zogenaamde baby blues, dat wordt gekenmerkt door humeurige en verdrietige gevoelens na de geboorte van het kind. Hoe kun je de baby blues herkennen en wat kun je eraan doen?

Wat is de baby blues?

Bijna alle moeders komen in aanraking met baby blues. Naast de korte periode van verdrietige of humeurige gevoelens, kan de moeder zich meer zorgen maken, zich ongelukkig voelen en last hebben van een veranderde eetlust. Ze raakt snel vermoeid, geïrriteerd en ongerust over de vraag of ze wel een goede moeder is.

Terwijl de baby blues zo vaak voorkomt, wordt dit onderwerp niet veel besproken. Dit zou kunnen komen door het sociale stigma dat eraan verbonden is; als kersverse moeder hoor je blij zijn met het pasgeboren kindje. Dit klinkt heel logisch, maar door meerdere factoren kan het zijn dat de moeder zich toch niet helemaal happy voelt.

De Baby blues kan lijken op een postpartum depressie (PPD), toch bestaan er wel degelijk verschillen. PDD is veel intenser en langduriger. In de eerste paar weken na de geboorte is het volkomen normaal dat je als moeder last hebt van emotionele schommelingen, hetgeen wordt bestempeld als de baby blues. Als deze schommelingen langer dan twee weken na de bevalling aanhouden, wordt aangeraden om de dokter te bellen omdat er sprake kan zijn van PPD.

Hoe ontstaat de baby blues?

De baby blues kan ontstaan door emotionele en fysieke veranderingen bij de moeder. Na de geboorte van de baby ondergaat het lichaam veel veranderingen. De levels van de hormonen oestrogeen en progesteron zullen snel dalen en de borsten zullen groter worden voor de borstvoeding. Tevens zal het lichaam vermoeid raken. Op emotioneel niveau kan de moeder angstig zijn voor het welzijn van de baby en twijfelen over of ze wel een goede moeder is. Deze verantwoordelijkheden en nieuwe routines kunnen overweldigend zijn.

De mate van het beleven van baby blues hang af van of het je eerste kind is, hoe de bevalling is gegaan, hoe goed je slaapt, hoeveel sociale support je krijgt, de persoonlijke geschiedenis en nog veel meer.

Hoe kan ik me beter gaan voelen?

De baby blues zal uiteindelijk na twee weken geleidelijk verdwijnen, maar in de tussentijd kan sociale steun van familie en vrienden erg fijn zijn. Het is belangrijk om tijd voor jezelf vrij te maken. Vraag om hulp en probeer zo veel mogelijk uit te rusten. Slaap kan namelijk de baby blues verlichten. Ook elke dag bewegen is goed voor het humeur, een kleine wandeling is al genoeg. Onthoud goed dat het erg belangrijk is om als moeder naar jouw eigen gevoelens en emoties te luisteren. Het delen van gevoelens en emoties met geliefden kan opluchten. Een luisterend oor en een helpende hand kunnen al veel helpen. Denk ook aan andere nieuwe moeders die door dezelfde ervaring gaan, wat een band kan scheppen en troost kan geven. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met Direct psycholoog voor een eventuele behandeling.

Geschreven door Ilse Betten, psycholoog in opleiding 

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.