0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Is gezond eten een gezonde obsessie?

Het is erg hip om met voeding bezig te zijn. Allerlei blogs, shakes en diëten zijn te vinden op social media. Een gezonde levensstijl begint voor veel mensen bij gezond eten. De calorierijke tussendoortjes worden aan de kant geschoven voor een stuk fruit. Niks mis mee! Maar wat als je hierin doorslaat en te veel bezig bent met wat je eet?

Een gezond eetpatroon is goed om na te streven, maar wat is nou gezond? Té veel bezig zijn met voeding kun je herkennen door de hoeveelheid tijd die je besteed aan het nadenken over eten. Je deelt bijvoorbeeld al het voedsel op in goed of slecht. Het goede eten is het enige eten wat je durft te eten. Het slechte eten daarentegen wil je absoluut niet eten, alsof het een soort gif is. Vaak begint men dit onderscheid te maken tijdens het volgen van een dieet, waarbij bepaalde etenswaren niet gegeten mogen worden. Langzaam maar zeker mag je van jezelf steeds minder etenswaren eten, wat uiteindelijk resulteert in een heel beperkt dieet. In sommige gevallen is dit dieet zo beperkt, dat de persoon alleen maar rauwkost eet.

Daarnaast heb je continu de drang om de controle te hebben over wat je eet. Deze controle kan zo ver gaan dat je elke dag precies bijhoudt hoeveel eiwitten je binnenkrijgt. Op het moment dat je hiervan afwijkt, bijvoorbeeld tijdens een etentje of een avondje in de kroeg, kun je je schuldig, angstig en gefrustreerd voelen. Dit kan ertoe leiden dat je sociale evenementen ontwijkt en zo in een sociaal isolement terecht komt. Tevens kan deze drang om gezond te eten een depressie en slaapproblemen veroorzaken. Daarnaast kunnen deze extreme eetgewoonten ernstige lichamelijk klachten tot gevolg hebben. Dit komt doordat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines, mineralen, calcium en eiwitten. Dit kan leiden tot een verminderde werking van het afweersysteem, botontkalking en een lagere kwaliteit van leven.

De obsessie om gezond te eten kan ontstaan door het verlangen naar een mooi slank lichaam, naar een goede gezondheid en naar het hebben van controle over jezelf. Ook hebben veel mensen het gevoel dat een lager lichaamsgewicht het gevoel van eigenwaarde vergroot, wat vaak bij onzekere mensen het geval is.

Orthorexia Nervosa

De fixatie op gezond eten wordt ook wel Orthorexia Nervosa genoemd, een term die in 1996 in het leven is geroepen. Orthorexia komt vooral voor bij jonge mensen tussen de 20 en 35 jaar met obsessieve compulsieve karaktertrekken en een hoge sociaaleconomische status. Orthorexia kun je herkennen aan extreem gewichtsverlies, haaruitval, gebitsproblemen en ernstige maagklachten.

Wat kan je doen?

Op het moment dat je té veel bezig bent met wat je eet is het handig om in gesprek te gaan met een diëtist of een psycholoog. Voor meer informatie over eetstoornissen, neem een kijkje op onze website.

Geschreven door Ilse Betten, psycholoog in opleiding

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.