0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Agressie en woede

Vind bij Direct-psycholoog de psycholoog die bij u past!
  • Geen wachtlijst
  • Persoonlijk advies
  • Korte lijn psycholoog
  • Deskundig afsprakenbureau
Maak afspraak

Op zichzelf zijn boosheid en woede gezonde emoties, die aangeven dat er een grens is bereikt of zelfs overschreden. Als mensen op een constructieve manier met hun boosheid kunnen omgaan hoeft woede niet tot problemen te leiden. Wanneer iemand duidelijk zijn of haar grenzen aan kan geven, goed voor zichzelf kan opkomen en aan kan geven waar hij of zij behoefte aan heeft, noemen we zo iemand assertief en dat is gezond.

Maar assertiviteit kan doorslaan en ontaarden in agressie en dan ontstaat er vaak impulsief en ongewenst gedrag. Sommige mensen hebben zichzelf niet in de hand en verliezen de controle als ze woedend worden. Ze krijgen een driftbui en denken niet na voordat ze nare dingen gaan zeggen of doen. Vaak noemen ze zichzelf ‘temperamentvol’ of ze zeggen dat ze nu eenmaal een kort lontje hebben. Dat impliceert dat hun omgeving er maar mee moet leren leven omdat er niets aan te doen zou zijn. Gelukkig is dat niet het geval.

Agressiebeheersing of woedebeheersing

Lichamelijk of geestelijk geweld is een vorm van ongewenst gedrag en dat is heel goed af te leren. Een psycholoog kan u trainen in impulsbeheersing, ook wel agressiebeheersing of woedebeheersing genoemd. Tijdens de behandeling krijgt u diverse handvatten aangereikt om te leren omgaan met uw woede. U leert onder andere wat uw zogenaamde risicosituaties zijn en hoe u deze kunt vermijden. Daarnaast leert u technieken om te voorkomen dat u de controle verliest en wat u kunt doen als dat toch dreigt te gebeuren.

Hulp bij agressie en woede

Bij het leren omgaan met agressie en woede is motivatie en ondersteuning van een psycholoog erg belangrijk. Maar ook als iemand in uw omgeving agressief of gewelddadig gedrag vertoont kunt u vaak wel wat hulp gebruiken.

Kunnen wij u helpen?

Ons afsprakenbureau is telefonisch 0513-48 58 55 en per chat bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.45 tot 17.00 uur.

Wanneer u contact zoekt buiten deze tijden kan u ons mailen op info@direct-psycholoog.nl dan nemen wij op zeer korte termijn contact met u op. U kunt ook het contactformulier invullen.

Neem contact met ons op