0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Angststoornissen

Vind bij Direct-psycholoog de psycholoog die bij u past!
  • Geen wachtlijst
  • Persoonlijk advies
  • Korte lijn psycholoog
  • Deskundig afsprakenbureau
Maak afspraak
Iedereen is wel eens ergens bang voor. Sterker nog, het kennen van angst is in evolutionair opzicht zeer nuttig. Angst stelt ons in staat om te vluchten in tijden van gevaar, bijvoorbeeld als ons huis in brand staat. Op het moment dat we angst ervaren bereidt ons lichaam zich voor om hier op te reageren; dit verhoogt onze overlevingskans. Mensen met een angststoornis ervaren deze paraatheid van hun lichaam echter in situaties waarbij dit niet nodig is, de angst is niet langer functioneel.

Freeze, flight or fight

Beter bekend als verstijven, vluchten of vechten. Dit mechanisme is een heel natuurlijk proces bij zowel mensen als dieren. Op het moment dat wij angst ervaren vindt als eerste de freeze-reactie plaats. We verstijven van schrik. Na het verstijven is de eerste reactie om uit deze situatie te vluchten, de flight-reactie. Als vluchten geen optie meer is, blijft er maar één optie over; fight, het vechten. Dit mechanisme is als eerste in dieren ontdekt en lijkt ook bij mensen een belangrijke rol te spelen.

Wanneer wordt angst een probleem?

We weten nu hoe angst bij mensen werkt. We weten echter ook dat het ervaren van angst functioneel kan zijn en dat er dus niet altijd sprake is van een probleem. Soms echter ervaren mensen irreële angsten die een belemmerend effect hebben op hun functioneren. Ze krijgen lichamelijke klachten en gaan de situaties waar ze bang voor zijn steeds vaker uit de weg. Zo kan een angstprobleem ontaarden in een angststoornis. Maar zover hoeft het niet te komen als u tijdig aan de bel trekt.

Wanneer kunnen we spreken van een angststoornis?

Ten eerste zijn er veel verschillende soorten angststoornissen, zoals specifieke fobieën (bijvoorbeeld voor spinnen of bloed), de sociale fobie (angst voor sociale beoordeling), de dwangstoornis (bijvoorbeeld de angst dat er iets ergs gebeurt als bepaald gedrag niet wordt uitgevoerd) of de gegeneraliseerde angststoornis (piekeren over alledaagse dingen).
Ten tweede is het belangrijk dat er pas sprake is van een angststoornis als blijkt dat u niet meer normaal kunt functioneren door de aanwezigheid van de angst. Of men hier hulp voor zoekt zal dan ook afhangen van de subjectieve ernst van de klacht. Zo zal iemand met een kantoorbaan misschien weinig hinder ervaren van een spinnenfobie, terwijl een schoonmaker door een spinnenfobie misschien niet meer goed kan functioneren op zijn werk. Een angststoornis gaat gepaard met lichamelijke symptomen, zoals zweten, hartkloppingen, trillen, duizelig worden, misselijk zijn en het gevoel dat u dood gaat. De symptomen kunnen per persoon verschillen, maar vaak omschrijven mensen het als een onrustig en opgejaagd gevoel dat hen niet meer met rust laat.

Behandeling van angstklachten

Vaak worden bij de behandeling van angstklachten technieken uit de cognitieve gedragstherapie (CGT) gebruikt, waarbij de psycholoog samen met de cliënt gaat kijken naar het gedrag en de gedachten rondom deze angst. Meestal heeft de cliënt irrealistische gedachten over wat er zou kunnen gebeuren wanneer hij of zij zou worden blootgesteld aan datgene waar hij of zij zo bang voor is. Deze gedachten worden samen met de psycholoog onderzocht.
Exposure
Eén van de onderdelen van CGT kan in dit geval exposure zijn. Zo bestaat er exposure in vivo, wat betekent dat  de cliënt stap voor stap wordt blootgesteld aan de gevreesde situatie, waardoor hij of zij kan ervaren dat zijn of haar voorspellingen niet uitkomen. Daarnaast bestaat er imaginaire exposure, wat ‘blootstelling in gedachten’ betekent.

Kunnen wij u helpen?

Ons afsprakenbureau is telefonisch 0513-48 58 55 en per chat bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.45 tot 17.00 uur.

Wanneer u contact zoekt buiten deze tijden kan u ons mailen op info@direct-psycholoog.nl dan nemen wij op zeer korte termijn contact met u op. U kunt ook het contactformulier invullen.

Neem contact met ons op