0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Autisme in uw omgeving

Vind bij Direct-psycholoog de psycholoog die bij u past!
  • Geen wachtlijst
  • Persoonlijk advies
  • Korte lijn psycholoog
  • Deskundig afsprakenbureau
Maak afspraak

Autisme is een stoornis in de hersenen. Het komt er kort gezegd op neer dat iemand met autisme informatie anders verwerkt in vergelijking met mensen zonder autisme. Wanneer men een partner, kind, ouder of iemand anders in de omgeving heeft met autisme, is de communicatie met diegene meestal ingewikkeld. De omgeving van iemand met autisme kan vaak wel wat hulp gebruiken om te leren hoe men het beste met zo iemand om kan gaan.

Ontwikkelingsstoornis

Autisme is een ontwikkelingsstoornis. Dit betekent dat autisme vanaf de geboorte aanwezig is bij iemand en dat het vanaf de ontwikkeling al beïnvloedt hoe iemand denkt of reageert. Dit betekent echter niet dat er ook direct problemen aanwezig moeten zijn. Soms komen mensen pas op latere leeftijd achter deze diagnose. Deze mensen melden zich dan vaak met klachten wanneer het hen niet lukt om te gaan met een nieuwe situatie (zoals ontslag, met pensioen gaan). Klachten die verder vaak naar voren komen zijn dat mensen zich onhandig voelen in sociale situaties, of moeite hebben om sociale contacten te hebben en onderhouden. Bij kinderen speelt veel vaker het ‘anders zijn’ een rol.

Verwerking

Mensen met autisme verwerken informatie anders dan mensen zonder autisme dat doen. Vaak wordt gezegd dat iemand met autisme alle prikkels veel intensiever beleeft. Zo komen geluiden, beelden en geuren veel sterker binnen, wat maakt dat het veel meer energie kost om dit ook allemaal te verwerken.

Theory of Mind (ToM)

De theory of mind geeft weer hoe goed het iemand lukt om zich in te leven in de gedachten, gevoelens, ideeën en bedoelingen van andere mensen. Deze empathie zorgt ervoor dat wij zonder (of met weinig) problemen kunnen communiceren met anderen. Zo leiden we in een gesprek vaak al veel af uit gezinsuitdrukkingen, de zogenaamde non-verbale communicatie. Mensen met een autisme vinden dit vaak erg lastig en ervaren daarom soms moeilijkheden in sociale situaties.

Centrale Coherentie

De centrale coherentie gaat ervan uit dat mensen het vermogen hebben om binnenkomende informatie globaal en binnen een context te verwerken. Wanneer we een kamer binnenkomen dan zien we vaak de globale dingen, als de bank, stoelen, een mooi schilderij, maar uiteindelijk voegen we dat automatisch samen als het concept ‘woonkamer’. Bij mensen met autisme verloopt dit wat lastiger. Wanneer zij een woonkamer binnenkomen krijgen zij erg veel prikkels. Het lukt hen echter vaak niet om alles wat ze zien globaal te verwerken en samen te voegen. Vaak zien mensen met autisme heel veel details, maar moeten zij moeite doen om deze samen te voegen tot het concept ‘woonkamer’.

Executief functioneren

Onder het executief functioneren worden hogere hersenfuncties verstaan, zoals het stap-voor-stap plannen of impulscontrole. Bij mensen met autisme lijkt dit proces verstoord te zijn. Er is daardoor veel behoefte aan structuur, omdat zij het lastig vinden deze structuur zelf aan te brengen.

Er bestaat geen behandeling of medicatie om autisme te ‘genezen’. Een psycholoog kan u echter wel helpen om met uw autisme te leren leven.

SOVA-training

De SOVA-training staat voor sociale vaardigheidstraining. Deze training is erop gericht om mensen sociale vaardigheden aan te leren. Juist omdat sociale contacten vaak moeizaam verlopen, kan het erg nuttig zijn om hiermee te oefenen.

ToM-training

Deze training is ervoor bedoelt om mensen met autisme bewust te maken van de gevoelens, intenties en gedachten van anderen en hoe zij deze kunnen herkennen en gebruiken.

Psycho-educatie

Vaak is een probleem rondom autisme ook dat mensen niet goed weten wat het betekent dat ze autisme hebben, of dat hun kind autisme heeft. Door hier goede voorlichting over te geven, neemt de negatieve lading die het woord ‘autisme’ heeft af.

Kunnen wij u helpen?

Ons afsprakenbureau is telefonisch 0513-48 58 55 en per chat bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.45 tot 17.00 uur.

Wanneer u contact zoekt buiten deze tijden kan u ons mailen op info@direct-psycholoog.nl dan nemen wij op zeer korte termijn contact met u op. U kunt ook het contactformulier invullen.

Neem contact met ons op