0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Genderproblemen

Vind bij Direct-psycholoog de psycholoog die bij u past!
  • Geen wachtlijst
  • Persoonlijk advies
  • Korte lijn psycholoog
  • Deskundig afsprakenbureau
Maak afspraak

Niet beschikbaar

Op dit moment heeft Direct Psycholoog geen psychologen beschikbaar die dit onderzoek kunnen uitvoeren. Excuses voor het ongemak.

Iedereen is wel eens ontevreden over zijn of haar lichaam. U voelt zich te dik, te dun of dat ene vlekje op uw gezicht irriteert u. Bij mensen met genderproblemen ligt de aard van hun ontevredenheid op een ander vlak, een vlak dat in eerste instantie volledig buiten hun macht ligt: ze hebben het gevoel dat ze van het andere geslacht zijn. Deze onvrede gaat vaak gepaard met psychische klachten.

Geslacht

Het geslacht is biologisch bepaald. Op het moment dat een kind geboren wordt, is één van de eerste dingen die geroepen wordt: “Het is een meisje/jongen!”. Het geslacht wordt bepaald door de geslachtsorganen en dat bepaalt ook hoe iemand door de maatschappij gezien wordt.

Gender

Gender wordt door het van Dale woordenboek omschreven als ‘alles wat bij het man of vrouw zijn hoort, alle seksegebonden eigenschappen’. Deze beschrijving staat los van de biologische aspecten die het man of vrouw zijn bepalen. Zo kan een man (geslacht) zich beter voelen bij de seksegebonden eigenschappen van een vrouw (gender), of andersom.

Problemen

Het moment waarop duidelijk wordt dat er problemen bestaan omtrent de genderidentiteit, kan per persoon verschillen. Soms laten ouders weten dat zij van jongs af aan al gezien hebben dat hun dochter (geslacht) zich veel meer interesseerde voor jongensactiviteiten, zich als jongen wilde kleden en zelfs geen lang haar wilde (gender). Deze problemen kunnen echter ook pas in de puberteit ontstaan (of op nog latere leeftijd), wanneer de seksuele identiteit steeds meer op de voorgrond komt te staan (zoals bij het krijgen van vriendjes/vriendinnetjes).

De klachten die hieruit voortvloeien zijn grote onvrede met het lichaam en daardoor soms ook met zichzelf als persoon. Dit kan leiden tot ernstige verwarring of depressie. Mensen met genderproblemen proberen vaak hun genderidentiteit meer te laten gelden, door zich bijvoorbeeld als man (geslacht) vrouwelijker te gaan kleden (gender), of door zich volledig te kleden als vrouw (transseksualiteit). Vooral in de puberteit kan dit leiden tot pesten en afwijzing, wat de verwarring en kans op depressie weer vergroot.

Begeleiding bij genderproblemen

De begeleiding bij genderproblemen zal onder andere gericht zijn op de sombere gevoelens die naar aanleiding van het genderprobleem zijn ontstaan.  Daarnaast kan een psychologische behandeling leiden tot acceptatie en verbetering van het zelfbeeld.

Als behandeling niet (voldoende) werkt

In sommige gevallen kan iemand echt geen vrede vinden met zijn of haar geslacht, waardoor de behandeling gericht op acceptatie geen verbetering oplevert. In dit geval zijn er een aantal alternatieven, die een lang traject met zich meebrengen.
Zo is er de mogelijkheid om een hormoonbehandeling te krijgen, waarbij een man vrouwelijke hormonen krijgt toegediend of andersom. Hierdoor veranderen onder andere de stem, lichaamsbouw en beharing.
Wanneer iemand volledig als het andere geslacht door het leven wil gaan, is er ten slotte een traject mogelijk van daadwerkelijke geslachtsverandering met de daarbij behorende operaties. Dit is erg ingrijpend en kan jaren in beslag nemen. Ook tijdens een dergelijk traject kunnen mensen behoefte hebben aan coaching o.a. om te leren omgaan met alle veranderingen en met de reacties van de buitenwereld.
Het is belangrijk om op te merken dat genderproblemen in veel verschillende vormen voorkomen, waarbij het per persoon verschilt in welke mate hij of zij behoefte heeft aan de uiting van de genderidentiteit.

Kunnen wij u helpen?

Ons afsprakenbureau is telefonisch 0513-48 58 55 en per chat bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.45 tot 17.00 uur.

Wanneer u contact zoekt buiten deze tijden kan u ons mailen op info@direct-psycholoog.nl dan nemen wij op zeer korte termijn contact met u op. U kunt ook het contactformulier invullen.

Neem contact met ons op