0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Stressklachten

Vind bij Direct-psycholoog de psycholoog die bij u past!
  • Geen wachtlijst
  • Persoonlijk advies
  • Korte lijn psycholoog
  • Deskundig afsprakenbureau
Maak afspraak
Stress is in deze tijd niet meer weg te denken uit ons leven. Iedereen ervaart op zijn tijd wel eens stress. Het is een  natuurlijke reactie op een situatie waarin u zich niet in balans voelt, of een situatie waarin u zich bedreigd voelt. Deze reactie is vaak merkbaar in uw hele lichaam: een versnelde hartslag, aangespannen spieren, verhoogde bloeddruk en een snellere ademhaling. Ook worden zintuigen gescherpt en wordt het concentratievermogen verhoogd. Dit is allemaal nodig om uw lichaam is opperste staat van paraatheid te brengen, zodat het snel kan reageren en optimaal kan presteren.

Stress is op zichzelf dus niet zo’n groot probleem en kan zelfs zeer nuttig zijn. Waarom wordt het tegenwoordig dan steeds meer als iets negatiefs gezien?

Het gevaar van stress

Stress wordt pas een probleem als u het structureel ervaart. Als uw lichaam voortdurend in opperste staat van paraatheid moet zijn, ontstaan er problemen. Er wordt dan gesproken over chronische stress. Symptomen van stress kunnen lichamelijk zijn, zoals hoofdpijn, slaapproblemen of hartkloppingen. Maar stress uit zich ook in gedrag. Het kan zijn dat het u niet meer lukt om dingen af te maken, of dat u dwangmatig gedrag gaat vertonen, of veel bent gaan eten/roken/drinken. Ook op uw emoties heeft stress veel invloed. Sneller geprikkeld, boos, emotioneel of nerveus worden; het zijn allemaal symptomen van teveel stress.

De bron van stress

Stress, iedereen ervaart het blijkbaar wel eens, maar waar komt het vandaan? Stressvolle situaties komen vaak voor op het werk of tijdens het volgen van een studie. Als u het gevoel hebt dat u continu onder druk staat, kan dit veel stress opleveren. Maar niet alleen op het werk of bij een studie wordt stress ervaren. Ook in thuissituaties, in de relatie met uw partner of kinderen kunnen er spanningen zijn. Daarnaast kunnen aanpassingsproblemen in een nieuwe situatie, verwerkingsproblemen na een overlijden of een relatiebreuk of algemene levensvragen invloed hebben op de hoeveelheid stress die u ervaart.

Hebt u last van chronische stress en bent u op zoek naar hulp om op een gezonde manier met deze stress om te gaan? Een psycholoog kan u begeleiden met onder andere stressmanagementtechnieken zoals ontspanningsoefeningen. Maar ook met cognitieve therapie om u te leren om anders tegen bepaalde zaken aan te kijken.

Kunnen wij u helpen?

Ons afsprakenbureau is telefonisch 0513-48 58 55 en per chat bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.45 tot 17.00 uur.

Wanneer u contact zoekt buiten deze tijden kan u ons mailen op info@direct-psycholoog.nl dan nemen wij op zeer korte termijn contact met u op. U kunt ook het contactformulier invullen.

Neem contact met ons op