0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

ADHD-onderzoek

Vind bij Direct-psycholoog de psycholoog die bij u past!
  • Geen wachtlijst
  • Persoonlijk advies
  • Korte lijn psycholoog
  • Deskundig afsprakenbureau
Maak afspraak

Niet beschikbaar

Op dit moment heeft Direct Psycholoog geen psychologen beschikbaar die dit onderzoek kunnen uitvoeren. Excuses voor het ongemak.

ADHD-onderzoek wordt uitgevoerd bij kinderen vanaf zes jaar. ADHD gaat vaak samen met hyperactiviteit, impulsiviteit en aandachtsproblemen. Niet alle drie de factoren moeten voorkomen om de diagnose ADHD te stellen, iemand kan ook alleen aandachtsproblemen hebben en toch de diagnose ADHD krijgen.

Aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit

Bij aandachtsproblemen is er vaak moeite om taken te organiseren, snelle en makkelijke afleidbaarheid, vergeetachtigheid, moeite om de aandacht ergens bij te houden of vermijden van taken die langdurige (mentale) inspanning vragen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van aandachtsproblemen. Hyperactiviteit heeft meer te maken met het steeds onrustig bewegen (wiebelen, draaien, overal aanzitten), heel veel praten, rondrennen, klimmen en klauteren wanneer dit ongepast is en bijvoorbeeld in de klas opstaan als je eigenlijk moet blijven zitten van de meester of juf. Ook hier zijn veel meer voorbeelden te bedenken. Impulsiviteit gaat bijvoorbeeld over moeite hebben om op je beurt te wachten en het verstoren van bezigheden van anderen. Het heeft vooral te maken met ‘eerst doen en dan pas denken’.

Bijna alle ouders herkennen wel enkele van deze kenmerken of voorbeelden bij hun kind. Ieder kind is wel eens druk, onrustig, of heeft moeite om zich te concentreren. Het wordt pas een probleem wanneer het dagelijks functioneren van een kind belemmerd wordt. Wanneer u weet dat een kind ADHD heeft, gaat u anders met dat kind om dan wanneer u denkt: “Wat een lastpak, zeker slecht opgevoed”. Dat laatste komt de ontwikkeling van een kind niet ten goede. Iemand met ADHD heeft structuur nodig, een vaste aanpak en begeleiding. Wanneer er geconstateerd wordt dat er sprake is van ADHD, kan hiermee rekening gehouden worden bij de opvoeding. Dit kan de ontwikkeling van het kind alleen maar ten goede komen.

Het onderzoek

ADHD-onderzoek kan worden uitgevoerd bij kinderen vanaf zes jaar. Dit onderzoek kan ook bij volwassenen gedaan worden. Het is dan vaak wel van belang dat er voldoende informatie is over de jeugd (hoe ging het vroeger, waren er toen ook al problemen?), eventueel gegeven door een ouder. Er wordt veel gevraagd over de thuissituatie, opvoeding en schoolsituatie. Dit is om uit te sluiten dat het gedrag ergens anders door wordt veroorzaakt. Wanneer er nog steeds het vermoeden bestaat dat het om ADHD gaat, wordt het onderzoek gestart. Het bestaat uit verschillende tests, waarin de aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit gemeten worden.

Het is niet altijd zo dat de klachten al vanaf jonge leeftijd in storende mate aanwezig moeten zijn. Soms wordt er pas op latere (volwassen) leeftijd gedacht aan ADHD. Het gaat dan vooral om concentratieproblemen, waarbij iemand vastloopt in werk, relatie of andere situaties. Wanneer concentratieproblemen op de voorgrond staan en er geen (of bijna geen) sprake is van hyperactief gedrag, wordt er gesproken van ADD (zonder de H van hyperactivity dus). Ook hier kan onderzoek naar gedaan worden bij. Het onderzoek voor ADD bestaat net als bij ADHD uit verschillende tests, waarin met name de aandacht- en concentratieproblemen gemeten worden.

Na het onderzoek

Het besef dat u of uw kind (trekken van) ADHD heeft kan zorgen voor verschillende emoties. Ook met het verwerken van deze emoties en het vinden van passende begeleiding kan een psycholoog u helpen. Soms zijn er gevoelens van opluchting: het is eindelijk duidelijk waar het gedrag vandaan komt. Maar gevoelens van verdriet komen ook vaak voor. Dat moet soms verwerkt worden. ADHD kan effect hebben op het leergedrag, gedrag op school, omgang met vriendjes, emoties en het gedrag thuis.

Kunnen wij u helpen?

Ons afsprakenbureau is telefonisch 0513-48 58 55 en per chat bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.45 tot 17.00 uur.

Wanneer u contact zoekt buiten deze tijden kan u ons mailen op info@direct-psycholoog.nl dan nemen wij op zeer korte termijn contact met u op. U kunt ook het contactformulier invullen.

Neem contact met ons op