0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Depressie-onderzoek

Vind bij Direct-psycholoog de psycholoog die bij u past!
  • Geen wachtlijst
  • Persoonlijk advies
  • Korte lijn psycholoog
  • Deskundig afsprakenbureau
Maak afspraak
Wanneer er het vermoeden bestaat dat u lijdt aan een depressie, kunt u een depressie-onderzoek laten uitvoeren.

Wat is een depressie?

Een depressie is iets anders dan een dipje. Een dipje hebben we allemaal wel eens, een dag of een paar dagen waarin u zich wat somber voelt. Soms met, en soms zonder aanwijsbare reden. Wanneer u echter een depressie hebt, is dat sombere gevoel er altijd. De hele dag, weken en soms maanden lang. Er hoeft geen aanwijsbare reden te zijn. Het sombere gevoel gaat gewoon niet weg. Mensen met een depressie hebben vaak geen zin meer om iets te doen en kunnen niet meer van dingen genieten waar ze voorheen altijd veel plezier aan beleefden. Vaak is er sprake van problemen met slapen, verminderde of juist extreme eetlust en gevoelens van waardeloosheid.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek zal de psycholoog eerst vragen wat uw klachten zijn, om zo een duidelijk beeld te krijgen. Wanneer er inderdaad een vermoeden van een depressie bestaat, kunnen er vragenlijsten worden afgenomen om dit vermoeden te bevestigen of te ontkrachten.

Depressie in gradaties

Een depressie kan verschillen in ernst en duur. Er kan sprake zijn van een milde depressie, een dysthyme stoornis (milde depressieve klachten, vaak jarenlang) of een ernstige depressie. Er zijn vele gradaties.  Depressies kunnen plaatsvinden in episodes; wanneer u een depressie hebt gehad, is de kans dat deze een keer terugkeert gedurende uw leven redelijk groot. Een depressie kan ontstaan door psychologische, biologische en/of sociale factoren. Aan sommige oorzaken kunt u iets veranderen, bijvoorbeeld wanneer u uw emoties opkropt in plaats van ze te uiten (een psychologische factor). Een psycholoog kan u leren om op een andere manier met uw emoties om te gaan. Wanneer iemand uit uw naaste omgeving overlijdt, kunt u daar echter niets aan veranderen (sociale factor), u zult het verlies moeten leren accepteren. Ook daarbij kan een psycholoog behulpzaam zijn.

Kunnen wij u helpen?

Ons afsprakenbureau is telefonisch 0513-48 58 55 en per chat bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.45 tot 17.00 uur.

Wanneer u contact zoekt buiten deze tijden kan u ons mailen op info@direct-psycholoog.nl dan nemen wij op zeer korte termijn contact met u op. U kunt ook het contactformulier invullen.

Neem contact met ons op