0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Neuropsychologisch onderzoek

Vind bij Direct-psycholoog de psycholoog die bij u past!
  • Geen wachtlijst
  • Persoonlijk advies
  • Korte lijn psycholoog
  • Deskundig afsprakenbureau
Maak afspraak

Niet beschikbaar

Op dit moment heeft Direct Psycholoog geen psychologen beschikbaar die dit onderzoek kunnen uitvoeren. Excuses voor het ongemak.

Neuropsychologisch onderzoek is een breed begrip; hiermee wordt bedoeld dat er gekeken wordt naar de functies van uw hersenen. Bijvoorbeeld concentratie, geheugen, aandacht, plannen, taal, werktempo en ruimtelijk inzicht.

Executieve functies

Deze onderdelen worden ook wel de executieve functies genoemd. Deze functies zijn belangrijk voor uw dagelijks functioneren. Wanneer u moeite hebt met plannen, wordt het heel lastig om uw huiswerk of verslag op tijd klaar te hebben, en wanneer u moeite hebt om u te concentreren, kan bijvoorbeeld het lezen van een boek al een flinke opgave zijn. Deze functies kunnen verstoord zijn door diverse stoornissen. Ook kan het zijn dat een functie minder goed werkt, omdat u er gewoon minder goed in bent.

Sterke en zwakke kanten

Neuropsychologisch onderzoek kan worden uitgevoerd wanneer het vermoeden bestaat dat bepaalde functies niet goed werken. Wanneer er wordt vermoed dat iemand moeite heeft met plannen, wordt hier een test voor afgenomen, waaruit blijkt of dat daadwerkelijk zo is. Soms is het wenselijk om onderzoek te doen naar één functie, bijvoorbeeld een test voor taal, of een test voor werktempo. Vaker is het zo dat er onderzoek wordt gedaan naar meerdere functies. Hoe meer functies er onderzocht worden, hoe langer het onderzoek duurt. Door deze functies op een systematische manier te onderzoeken, komt er een duidelijk beeld naar voren van het huidige functioneren. Iemands zwakkere kanten, maar ook de sterkere kanten, worden hierdoor helder belicht. Wanneer duidelijk is wat de sterke en zwakke kanten zijn van iemand, kan hierop ingesprongen worden. De sterkere kanten kunnen de zwakkere kanten dan compenseren, en soms kunnen de minder goede functies getraind worden om ze sterker te maken.

Functieprobleem

Als er vermoed wordt dat iemand problemen heeft met bepaalde functies, brengt de psycholoog eerst duidelijk in beeld wat precies het probleem is. Wanneer heeft de cliënt er last van, hoe vaak, en hoe beïnvloedt het zijn of haar dagelijkse leven? Wanneer u geheugenklachten hebt en continu vergeet wat u eigenlijk had moeten doen, is het niet moeilijk voor te stellen dat uw dagelijks leven ernstig beïnvloed wordt.Wat voor de een voelt als een beperking, kan voor de ander voelen als iets vervelends wat er nou eenmaal bij hoort. Een taxichauffeur heeft meer last van een gebrek aan ruimtelijk inzicht dan een secretaresse. De mate waarin u last hebt van de functiebeperking hangt dus af van uw dagelijkse werkzaamheden. Maar ook van uw flexibiliteit en de mate waarin u in staat bent om het functieverlies te accepteren. Ook daar kan een psycholoog mee helpen; het verwerken van het feit dat bijvoorbeeld uw geheugen niet meer goed werkt. Daarnaast kan een psycholoog u strategieën aanleren waardoor u beter met uw beperking kunt omgaan, bijvoorbeeld geheugenstrategieën waardoor u dingen beter kunt onthouden.

Na het onderzoek

Wanneer duidelijk is wat precies de klacht is, wordt er door de psycholoog besloten welke onderdelen van het functieonderzoek afgenomen worden. Hierna volgt de uitslag en het advies.

Kunnen wij u helpen?

Ons afsprakenbureau is telefonisch 0513-48 58 55 en per chat bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.45 tot 17.00 uur.

Wanneer u contact zoekt buiten deze tijden kan u ons mailen op info@direct-psycholoog.nl dan nemen wij op zeer korte termijn contact met u op. U kunt ook het contactformulier invullen.

Neem contact met ons op