0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Onderzoek ASS (Autisme, Asperger, PDD-NOS)

Vind bij Direct-psycholoog de psycholoog die bij u past!
  • Geen wachtlijst
  • Persoonlijk advies
  • Korte lijn psycholoog
  • Deskundig afsprakenbureau
Maak afspraak

Niet beschikbaar

Op dit moment heeft Direct Psycholoog geen psychologen beschikbaar die dit onderzoek kunnen uitvoeren. Excuses voor het ongemak.

Wanneer het vermoeden bestaat van autisme of een stoornis in het autismespectrum dan kunt u dit laten onderzoeken. In veel gevallen is het zo dat een stoornis in het autismespectrum al op jongere leeftijd onderzocht wordt, maar het is zeker geen uitzondering dat dit op latere leeftijd pas gebeurt. Autisme is een ontwikkelingsstoornis die zich niet gemakkelijk laat omschrijven, het is een gedragsstoornis die op veel verschillende manieren en in veel verschillende gradaties tot uiting kan komen, vandaar de naam “autismespectrumstoornis” (ASS). Hieronder vallen onder andere het klassiek autisme, asperger en PDD-NOS.

Klassieke kenmerken van een ASS

Zoals eerder gezegd, zijn er veel verschillende uitingsvormen binnen het autismespectrum, maar toch zijn er wel een paar kernsymptomen te noemen.

  • Beperkingen in sociale contacten: Zo kan het zijn dat iemand alle contacten met anderen verbreekt, of alleen noodzakelijke contacten aangaat. Wanneer er wel contacten zijn, verlopen deze vaak moeizaam.
  • Verstoorde communicatie met anderen: Denk hierbij aan vreemd taalgebruik of vreemde woordkeuzes, maar ook kan er een gebrek aan taalbegrip aanwezig zijn.Daarnaast is er vaak sprake van een gebrek aan inlevingsvermogen.
  • Opvallende interesses of activiteiten: Veel voorkomend is een opvallende interesse voor bepaalde voorwerpen bij mensen met een ASS. Zo kan er bijvoorbeeld van jongs af aan al een fascinatie bestaan voor vliegtuigen, de ruimte, auto’s etc.
  • Herhaalde patronen of gedragingen: Typerend kan zijn dat kinderen en mensen met autisme zich vaak extreem vastklampen aan vaste routines en het heel erg lastig vinden hier vanaf te wijken. Vooral kleinere kinderen kunnen hierbij echt in paniek raken.
  • Problemen in de informatiewerking of -integratie: hierbij kan gedacht worden aan het snel schakelen tussen verschillende situaties, het begrijpen van lichaamstaal of moeite hebben met drukke omgevingen.

Niet al deze symptomen hoeven tegelijkertijd aanwezig te zijn. Vooral bij volwassenen kunnen de symptomen na verloop van jaren op de achtergrond raken, doordat deze volwassenen strategieën hebben ontwikkeld om ermee om te gaan.

Onderzoek

Het onderzoek zal starten met een algemeen gesprek, waarin gekeken wordt of er aanwijzingen zijn voor een ASS. Een deel van het onderzoek zal bestaan uit vragenlijsten, waarbij de ouders (of degene zelf, afhankelijk van de leeftijd) deze invult. Ook zal een deel van het onderzoek bestaan uit een gesprek of vragenlijst over de ontwikkeling. Bij kinderen zal dit gedaan worden met de ouders, maar bij volwassenen ligt dit wat lastiger. Zo kan het handig zijn een ouder mee te brengen en in andere gevallen is het belangrijk dat er informatie bekend is over de kindertijd (Hoe gedroeg u zich toen? Wat deed u vaak? Had u opvallende gewoontes, hobby’s, interesses?). Voor details hierover is het verstandig eerst contact op te nemen met een van onze praktijken. Naast deze interviews en vragenlijsten kan het ook zo zijn dat er bepaalde psychologische testen afgenomen worden, waarbij vooral het gedrag geobserveerd wordt.

En dan?

Na het onderzoek zal uiteindelijk de uitslag volgen. Als blijkt dat er sprake is van kenmerken van een ASS, dan kan dit een hele schok zijn. Maar het kan ook een opluchting zijn om te weten waar bepaald gedrag vandaan komt. Wanneer bekend is dat u, uw partner of uw kind autisme heeft, kunt u samen met een psycholoog kijken hoe u kunt leren hiermee om te gaan.

Kunnen wij u helpen?

Ons afsprakenbureau is telefonisch 0513-48 58 55 en per chat bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.45 tot 17.00 uur.

Wanneer u contact zoekt buiten deze tijden kan u ons mailen op info@direct-psycholoog.nl dan nemen wij op zeer korte termijn contact met u op. U kunt ook het contactformulier invullen.

Neem contact met ons op