0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Onderzoek Posttraumatische Stress Stoornis

Vind bij Direct-psycholoog de psycholoog die bij u past!
  • Geen wachtlijst
  • Persoonlijk advies
  • Korte lijn psycholoog
  • Deskundig afsprakenbureau
Maak afspraak
Iedereen maakt in zijn leven nare gebeurtenissen mee. Vaak zijn we prima in staat om deze gebeurtenissen zelf te verwerken. Wanneer dat niet lukt kunnen er klachten ontstaan als nachtmerries en herbelevingen. Dat kan betekenen dat u een posttraumatische stress stoornis (PTSS) hebt ontwikkeld. Een PTSS kan uw leven beheersen, maar gelukkig is er iets aan te doen. Kijk hier voor meer informatie over de klachten die bij PTSS en trauma’s horen.

Wat is een trauma en wat is PTSS?

Een trauma kan ontstaan wanneer u iets ingrijpends hebt meegemaakt en deze gebeurtenis u achteraf blijft beïnvloeden. Er bestaat geen definitie van een traumatische gebeurtenis; dit is afhankelijk van de mate waarin het slachtoffer beïnvloed is door de gebeurtenis. De gebeurtenis kan eenmalig zijn, bijvoorbeeld een aanranding, een ongeluk, of een natuurramp, maar de gebeurtenis kan ook herhaaldelijk voorkomen, bijvoorbeeld wanneer iemand regelmatig gepest wordt of herhaaldelijk seksueel is misbruikt. Wanneer symptomen (zoals hieronder beschreven) langere tijd aanhouden is het mogelijk dat u traumaklachten of  een PTSS hebt ontwikkeld.

Symptomen

PTSS is een angststoornis die grote gevolgen kan hebben voor uw leven. Mensen met een PTSS hebben nachtmerries, herbelevingen en nare gedachten over de traumatische gebeurtenis. Vaak is er sprake van vermijding van dingen die ze associëren met het trauma. Daarnaast vertonen slachtoffers van een trauma vaak een langdurige toename van stress, waardoor ze bijvoorbeeld het moeilijk in slaap kunnen komen, prikkelbaar zijn en zich moeilijk kunnen concentreren.

Heb ik PTSS?

Er is geen eenvoudige test die u kunt invullen om een “diagnose” PTSS te stellen. Wel bestaat er een vragenlijst waarmee men kan onderzoeken of er mogelijk sprake is van PTSS.

Meerdere problemen

Slachtoffers van een trauma zijn gevoeliger voor andere stoornissen zoals bijvoorbeeld depressie of andere angststoornissen. Ook komt vaak meer drugs- en drankgebruik voor, evenals relatieproblemen. Slachtoffers kunnen zich emotioneel gaan afsluiten voor hun omgeving.

Na het Onderzoek

Indien uit het onderzoek is gebleken dat er bij u inderdaad sprake is van een PTSS, dan kunt u kiezen voor een behandeling met EMDR. Op deze website kunt u een psycholoog vinden die EMDR kan uitvoeren.

Kunnen wij u helpen?

Ons afsprakenbureau is telefonisch 0513-48 58 55 en per chat bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.45 tot 17.00 uur.

Wanneer u contact zoekt buiten deze tijden kan u ons mailen op info@direct-psycholoog.nl dan nemen wij op zeer korte termijn contact met u op. U kunt ook het contactformulier invullen.

Neem contact met ons op