0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Persoonlijkheidsonderzoek

Vind bij Direct-psycholoog de psycholoog die bij u past!
  • Geen wachtlijst
  • Persoonlijk advies
  • Korte lijn psycholoog
  • Deskundig afsprakenbureau
Maak afspraak

Niet beschikbaar

Op dit moment heeft Direct Psycholoog geen psychologen beschikbaar die dit onderzoek kunnen uitvoeren. Excuses voor het ongemak.

Wat is persoonlijkheid precies? Iedereen wordt geboren met een bepaald temperament (karakter) en dit vormt zich in de loop van de ontwikkeling tot een persoonlijkheid. Bij deze persoonlijkheid horen weer bepaalde karaktereigenschappen, die ervoor zorgen dat u bent wie u bent en dat u doet wat u doet. Uw persoonlijkheid is gedurende uw leven redelijk stabiel en juist daarom is het heel belangrijk om te weten hoe deze in elkaar zit.

Persoonlijkheid

Persoonlijkheid is een breed gegeven en een lastig begrip. Het wordt ook wel omschreven als het “unieke en stabiele patroon van psychologische en gedragskenmerken dat de ene persoon van de andere onderscheid”. Hoe een persoonlijkheid is opgebouwd is lastig te zeggen, maar binnen de psychologie wordt vaak gezegd dat mensen een ‘persoonlijkheidsorganisatie’ hebben. De drie persoonlijkheidsorganisaties die onderscheiden worden zijn de borderline persoonlijkheidsorganisatie, psychotische persoonlijkheidsorganisatie en neurotische persoonlijkheidsorganisatie. Belangrijk om te weten is dat iedereen een bepaalde persoonlijkheidsorganisatie heeft (of een mix van meerdere) en dat dit dus absoluut niet hetzelfde is als het hebben van een persoonlijkheidsstoornis. Deze verschillen worden alleen genoemd om de accenten binnen een persoonlijkheid te kunnen onderscheiden.

Waarom een persoonlijkheidsonderzoek?

Veel mensen hebben een negatieve associatie met persoonlijkheidsonderzoeken, omdat hierbij vaak gedacht wordt dat het betekent dat iemand een persoonlijkheidsstoornis heeft. Dit hoeft zeker niet het geval te zijn. Soms kan het inderdaad zo zijn, dat iemand in het dagelijks leven problemen ervaart die te maken hebben met zijn of haar persoonlijkheidsstructuur. Maar het is met een persoonlijkheidsonderzoeken ook mogelijk om te kijken wat het ‘profiel’ is van uw persoonlijkheid; wat zijn uw sterkere en wat zijn uw zwakkere kanten. Daarnaast kan een persoonlijkheidsonderzoeken u helpen om te begrijpen waarom bepaalde dingen lopen zoals ze lopen en dat maakt het misschien gemakkelijker bepaalde dingen te accepteren óf te veranderen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Een persoonlijkheidsonderzoek kan er heel divers uitzien. Vaak wordt er met behulp van interviews, testen en vragenlijsten gekeken naar het profiel van uw persoonlijkheid. Zo kan er met behulp van interviews bijvoorbeeld informatie verkregen worden over gedrag dat mensen vertonen en of dit passend is bij hun rol in de maatschappij. Met behulp van een test kan bijvoorbeeld gekeken worden naar uw mate van angst/spanning of frustratie. Een goed persoonlijkheidsonderzoek zal altijd bestaan uit meerdere onderdelen, zodat er een helder en duidelijk beeld ontstaat van wie u  bent. Belangrijk bij ieder onderzoek, maar ook zeker bij een persoonlijkheidsonderzoek, is dat u alle vragen naar waarheid beantwoordt. Dit klinkt vrij logisch, maar door niet eerlijk te zijn of sociaal wenselijk te antwoorden kan er al snel een verkeerd beeld ontstaan.

Na het onderzoek

Als er een persoonlijkheidsonderzoek is uitgevoerd zal dat niet resulteren in een bepaald getal, er bestaat geen cijfer voor persoonlijkheid. Er zal er eerder een soort profiel zichtbaar worden, van hoe uw ‘persoonlijkheid’ er uit ziet en natuurlijk wat dit betekent. De psycholoog zal er samen met u voor zorgen dat u, na afloop, begrijpt hoe uw persoonlijkheid eruit ziet en wat dat voor u kan betekenen. Afhankelijk van uw hulpvraag kan dit leiden tot een passend advies.

Kunnen wij u helpen?

Ons afsprakenbureau is telefonisch 0513-48 58 55 en per chat bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.45 tot 17.00 uur.

Wanneer u contact zoekt buiten deze tijden kan u ons mailen op info@direct-psycholoog.nl dan nemen wij op zeer korte termijn contact met u op. U kunt ook het contactformulier invullen.

Neem contact met ons op