0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

EMDR

Vind bij Direct-psycholoog de psycholoog die bij u past!
  • Geen wachtlijst
  • Persoonlijk advies
  • Korte lijn psycholoog
  • Deskundig afsprakenbureau
Maak afspraak
Wanneer we heftige of nare gebeurtenissen mee hebben gemaakt, kan dat tot gevolg hebben dat we later klachten ontwikkelen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u vaak akelige dromen hebt over de gebeurtenis, dat u schrikachtig en angstig bent, of dat u last van herbelevingen hebt. Bij laatstgenoemde klacht kan het zo zijn dat de herinneringen steeds maar opkomen, hoe hard u ook uw best doet om ze tegen te houden. Dit kan veel emoties oproepen, en het kan zelfs zo zijn dat het voelt alsof de nare gebeurtenis opnieuw plaatsvindt. Als u uzelf herkent in deze klachten, dan hebt u misschien last van een post traumatische stress stoornis. Bij Direct-psycholoog kunnen we u in contact brengen met een psycholoog die EMDR kan toepassen.

Kunnen wij u helpen?

Ons afsprakenbureau is telefonisch 0513-48 58 55 en per chat bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.45 tot 17.00 uur.

Wanneer u contact zoekt buiten deze tijden kan u ons mailen op info@direct-psycholoog.nl dan nemen wij op zeer korte termijn contact met u op. U kunt ook het contactformulier invullen.

Neem contact met ons op

Wat is het doel van EMDR

EMDR is een afkorting voor ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’. Het doel van EMDR is om ervoor te zorgen dat de nare herinnering minder sterk wordt en de emotionele lading die u erbij ervaart afneemt. Hierdoor zal de herinnering ook minder vaak ongewenst bij u opkomen en u minder overvallen.

Hoe gaat het in zijn werk

Voordat de daadwerkelijke EMDR-sessie begint, zal de psycholoog u vragen om te vertellen over de nare, mogelijk traumatische, gebeurtenis die u hebt meegemaakt. Deze gebeurtenis probeer u zich voor de geest te halen en in uw hoofd als soort filmpje te laten afspelen. Vervolgens wordt u gevraagd om het filmpje stil te zetten bij een moment in de gehele gebeurtenis waarbij de emotionele intensiteit hoog is, oftewel waar u veel spanning, verdriet of boosheid bij ervaart, en waar u last van hebt. Als u dit beeld helder hebt voor uzelf start de EMDR.

De eerste twee letters in de afkorting EMDR, staan voor ‘Eye Movement’, oogbewegingen dus. Terwijl u aan het nare beeld uit de gebeurtenis denkt, wordt u doelbewust afgeleid door de psycholoog. Deze zal zijn of haar vinger steeds heen en weer bewegen voor uw gezicht waarbij u de vinger blijft volgen met uw ogen, waardoor uw ogen dus steeds heen en weer bewegen.

Nadat u een tijdje hebt gedacht aan het nare beeld en heen en weer hebt bewogen met uw ogen, zal de psycholoog u vragen wat er bij u opkomt op dat moment. Dit kan van alles zijn; het kunnen emoties, lichamelijke sensaties (denk aan hoofdpijn, zweten, trillen, of het gevoel dat u een beetje zweeft), gedachten en beelden zijn. Deze beelden, gedachten of gevoelens zijn vervolgens het uitgangspunt voor een nieuwe serie oogbewegingen.U zult merken dat er steeds iets verandert in wat er bij u opkomt of opgeroepen wordt.

De letter ‘D’ in de afkorting EMDR, staat voor ‘Desensitization’ en betekent in het Nederlands ‘desensibilisatie’. Desensibilisatie betekent letterlijk ‘ongevoelig maken’, maar in EMDR therapie zou u het beter kunnen zien als ‘minder gevoelig maken’. De emoties, sensaties en gedachten die opkomen bij de beelden zullen na elke sessie minder heftig worden totdat de emotionele intensiteit heel laag is, of zelfs helemaal verdwijnt. Daarnaast  merken mensen vaak dat de herinnering minder helder wordt, het is lastiger om het beeld weer voor de geest te halen.

De laatste letter in de afkorting EMDR, de ‘R’, staat voor ‘Reprocessing’ en betekent ‘opnieuw verwerken’. Kort samengevat is dat wat u doet met behulp van EMDR: het opnieuw verwerken van nare gebeurtenissen, waarna u er minder last van ondervindt.

Hoe komt het dat dit werkt

Omdat de beelden die u hebt bij de nare gebeurtenis erg intens zijn, vragen zij ook redelijk veel ruimte en energie van uw geheugen (specifiek van het werkgeheugen). Echter, het maken van constante oogbewegingen door het volgen van de vinger van de psycholoog gebruikt u ook uw geheugen. Door tijdens het denken aan het nare beeld deze oogbewegingen te maken, bezet u als het ware uw geheugen. Hierdoor is er minder energie en ruimte in uw geheugen voor de intensiteit van de nare herinnering. Vervolgens wordt de nieuwe, vervaagde herinnering opgeslagen en de volgende keer dat u eraan denkt is deze herinnering minder emotioneel beladen.

Andere techniek

Een andere techniek bij EMDR in plaats van oogbewegingen is het gebruik van kleine piepjes of klikjes via een koptelefoon. Afwisselend hoort u klikjes; eerst in uw linkeroor, dan in uw rechteroor, enzovoorts. Dit werkt hetzelfde als de oogbewegingen.Daarnaast wordt er wel gewerkt met een EMDR-lamp (waarbij een lampje de vingerbeweging van de therapeut nabootst) en de zogenaamde tactiele stimulus, waarbij elementjes in uw beide handen afwisselend gaan trillen.

Kunnen wij u helpen?

Ons afsprakenbureau is telefonisch 0513-48 58 55 en per chat bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.45 tot 17.00 uur.

Wanneer u contact zoekt buiten deze tijden kan u ons mailen op info@direct-psycholoog.nl dan nemen wij op zeer korte termijn contact met u op. U kunt ook het contactformulier invullen.

Neem contact met ons op

Psychologen