Inzichtgevende gesprekstherapie is een behandelmethode die inzicht geeft in de mechanismen die problemen in stand houden. Veel therapievormen richten zich op één klacht en zetten technieken in om deze specifieke klacht te verminderen. Inzichtgevende gesprekstherapie gaat wat verder: het is een verzamelnaam voor gespreksbehandelingen waarbij u beter leert begrijpen hoe pijnlijke gevoelens in het hier-en-nu samenhangen met ervaringen uit het verleden. U krijgt meer inzicht in waarom u doet zoals u doet. Doelen kunnen zijn het onderzoeken en verstevigen van uw identiteit of het verwerken van ‘oude pijn’ uit het verleden. Een belangrijk uitgangspunt bij deze vorm van psychotherapie is dat drijfveren van gedrag vaak niet bewust zijn. U kunt zich soms angstig, onzeker, gedeprimeerd, voelen, zonder te begrijpen waar deze gevoelens vandaan komen. Het ervaren van zulke gevoelens kan leiden tot ernstige verstoring van studie, werk, intieme relaties. Een tweede belangrijk uitgangspunt is dat het beeld dat u van u zelf en anderen hebt, sterk wordt bepaald door de ervaringen in uw jeugd. Maar ook latere ervaringen kunnen hun sporen achterlaten. Soms worden ervaringen van vroeger herbeleefd en onbewust herhaald in de omgang met anderen. Vaak wordt ongewild op een bepaalde manier op dezelfde situaties gereageerd.
Soms komt iemand in behandeling bij een psycholoog om hulp te krijgen bij één specifieke klacht; bijvoorbeeld paniekaanvallen. Daarbij wordt vaak een klachtgerichte aanpak zoals cognitieve therapie of gedragstherapie gebruikt. Wanneer deze therapie succesvol is verlopen kan het echter zo zijn dat de cliënt tijdens de behandeling zichzelf steeds meer vragen is gaan stellen over de eigen persoon. Tijdens klachtgerichte behandelingen beginnen cliënten uit eigen initiatief soms steeds meer te praten over hun binnenwereld; hun vroege ervaringen (uit de kindertijd) en diepe gevoelens. In dit geval heeft de cliënt zelf al spontaan de eerste stap gezet naar inzichtgevende therapie.
Wanneer de cliënt niet vanuit zichzelf een ontdekkende houding aanneemt, maar wel een hulpvraag heeft, zal de psycholoog in het begin een meer directieve houding aannemen door te vragen naar fantasieën, dromen, emoties, angsten, enzovoorts, om op die manier de eerste stap naar inzichtgevende therapie te zetten. Er wordt aandacht besteed aan het verleden en hoe de vroege kindertijd mogelijk invloed heeft gehad op de ontwikkeling van bepaalde ongezonde mechanismen van gedrag, gedachten en gevoelens die nu problemen opleveren.
De psycholoog vraagt de cliënt om te delen wat er in hem of haar omgaat. Wat de psycholoog in deze behandelvorm daarna voornamelijk doet is spiegelen. Dat wil zeggen dat hij/zij aan de cliënt teruggeeft wat er bij hem/haar gezien wordt. Vaak gaat dit over bepaalde emoties, angst of een verdedigende houding waar de cliënt zichzelf niet bewust van is. Door dit steeds te spiegelen probeert de psycholoog de cliënt bewuster te maken van wat er gebeurt en wat diens aandeel daarin is.. De psycholoog helpt de cliënt vervolgens met het verhelderen en interpreteren van datgene wat er gespiegeld wordt.
Door het constante concentreren op de zogenoemde ‘binnenwereld’ van de cliënt (dat wil zeggen de gedachten en gevoelens die cliënt zowel bewust als onbewust ervaart) wordt er gewerkt aan het verkrijgen van nieuwe inzichten en het leggen van verbanden tussen bepaalde ervaringen of gebeurtenissen. De psycholoog zal de cliënt helpen om zich tijdens de sessies bewust te worden van veranderingen in houding, communicatie en gevoelens, ook tegenover de psycholoog.
Om het verloop van de inzichtgevende gesprekstherapie samen te vatten kan het proces worden opgedeeld in drie stappen:
Ons afsprakenbureau is telefonisch 0513-48 58 55 en per chat bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.45 tot 17.00 uur.
Wanneer u contact zoekt buiten deze tijden kan u ons mailen op info@direct-psycholoog.nl dan nemen wij op zeer korte termijn contact met u op. U kunt ook het contactformulier invullen.