0513 48 58 55Bereikbaar ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Schrijftherapie

Vind bij Direct-psycholoog de psycholoog die bij u past!
  • Geen wachtlijst
  • Persoonlijk advies
  • Korte lijn psycholoog
  • Deskundig afsprakenbureau
Maak afspraak

De magie van schrijven

Als we schrijven gebeurt er van alles in ons brein. Al schrijvend leren we over onszelf, verwerken we ervaringen en soms complexe emoties. We bepalen zelf de juiste tijd, het tempo en de diepgang die voor ons past. Wat geschreven staat brengt ons een bepaalde helderheid die er niet is wanneer we over iets denken of praten. Kies daarom voor schrijftherapie

Kunnen wij u helpen?

Ons afsprakenbureau is telefonisch 0513-48 58 55 en per chat bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.45 tot 17.00 uur.

Wanneer u contact zoekt buiten deze tijden kan u ons mailen op info@direct-psycholoog.nl dan nemen wij op zeer korte termijn contact met u op. U kunt ook het contactformulier invullen.

Neem contact met ons op

Juist het zwart op wit zetten maakt de dingen helderder en we kunnen het dan letterlijk een plek geven. Schrijven kan ons bijna onbewust met de neus in de goede richting zetten. Al schrijvend kunnen we niet alleen verhalen of gedichten creëren, maar ook in verbinding komen met onszelf en anderen. Wensen die we zwart op wit zetten kunnen werkelijkheid worden als we ze schrijven met ons hele zijn. Wat we opschrijven komt uit onze eigen bron opborrelen, we zijn onze eigen expert of gids. Pijnlijke en zelfs traumatische ervaringen kunnen soms makkelijker verwerkt worden door erover te schrijven. Een voordeel van schrijven is dat we er niet per se over hoeven te praten. Het mag uiteraard wel. Het proces van het schrijven op zich is hetgeen dat effect heeft. Hierover uitwisselen met mij kan dit effect vergroten of verdiepen doordat alles nog bewuster wordt en je verdergaande inzichten op kunt doen. Ook kan ik jou die vragen stellen waarmee je de diepte in kunt, of juist tot oplossingen kunt komen. Ik bied verschillende schrijfprogramma’s aan, waarbij het contact ook schriftelijk gaat. Maar als daar behoefte aan of noodzaak voor is ben ik natuurlijk ook face to face te spreken. Dat gaat dan online via een beveiligde beeldbelverbinding. Kijk voor meer info hierover bij mijn profiel.

Schrijven als je niet verder komt met een situatie

In ieders leven gebeuren dingen die om aandacht en nader onderzoek vragen. Wanneer je ergens tegenaan loopt en het gevoel hebt erin vast te zitten, dan is schrijven een goede manier om op onderzoek uit te gaan. Onder begeleiding doorloop je verschillende stadia en kun je echt de diepte in met jezelf. Idealiter wordt dit schrijfproces dat in totaal twee tot maximaal drie weken duurt en bestaat uit intensief contact over en weer, afgesloten met een voor jou passende oplossing of helderheid over de volgende stap.

Schrijven om je gevoel van welbevinden te verhogen

Wat je aandacht geeft komt meer op de voorgrond en groeit. Schrijven over wat er goed gaat, sterkten, gelukservaringen en dankbaarheid maakt ons bewuster van de positieve kant van ons leven en vergroot zo ons gevoel van welbevinden. In de positieve psychologie, een vrij jonge stroming in de psychologie, wordt veel nadruk gelegd op welbevinden en hoe je dit gevoel kunt versterken. Wetenschappers hebben daarvoor tal van oefeningen bedacht, waaronder schrijfoefeningen. Net als bij andere dingen die je wilt leren geldt ook hier: alleen als je ermee aan de slag gaat heeft het ook daadwerkelijk effect. Deze schrijfoefeningen zijn werkzaam als je ze zelfstandig doet, maar wanneer je ze onder mijn begeleiding doet, kan het effect des te groter zijn. Speciaal voor het verhogen van jouw gevoel van welbevinden heb ik een programma van vier weken gemaakt waarin je onder begeleiding iedere week een schrijfoefening uitvoert. Het verwachte effect van deze oefeningen is een vergoot zelfinzicht, meer aandacht en bewustzijn op de positieve dingen in je leven en als effect van dit alles een verhoogd gevoel van welbevinden. Dit programma kun je zowel goed volgen als je al lekker in je vel zit en dit nog wilt versterken, als wanneer je met angsten of depressieve gevoelens kampt.

Schrijven om te verwerken

Soms maken mensen in hun leven traumatische dingen mee en soms hebben die ervaringen zo’n grote impact dat erover praten te heftig is omdat de emoties te overspoelend zijn of omdat er heel veel schaamte is. Ook minder ingrijpende nare gebeurtenissen moeten een plekje krijgen, dat is wat je mensen vaak hoort zeggen. Door over dit soort ervaringen te schrijven en je verhaal te vertellen, kun je dit plekje zelf creëren. Dat kan precies hetgeen zijn dat je nodig hebt om weer verder te kunnen met jouw leven, of de volgende stap te nemen in het proces van heling. Wanneer een betrouwbaar iemand je hierbij begeleidt en je uitlegt hoe je het kunt aanpakken, dan hoef je het niet helemaal alleen te doen en leer je dat het veilig en zelfs waardevol kan zijn om ervaringen te delen. Ik ben graag jouw gids en ondersteuner in dit proces.

Schrijven om jezelf te leren kennen en richting te bepalen

In coaching ligt over het algemeen veel focus op het kennen van jezelf. Soms wordt een klassieke benadering van ‘wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik en wat doe ik’ gevolgd en soms is er een specifiekere coachvraag. Schrijven leent zich bij uitstek voor dit soort vragen omdat veel opdrachten die gebruikt worden in coaching toch al schriftelijk zijn. Het coachschrijftraject is gericht is op verhoging van je zelfkennis en een beter gevoel van richting in je leven en maakt gebruik van oefeningen uit de coachwereld evenals oefeningen uit de positieve psychologie. Op basis van jouw coachvraag krijg je een aantal schrijfopdrachten met daaraan gekoppeld een aantal mailcontacten waardoor je echt met jezelf aan de slag kunt en op korte termijn resultaat boekt.

Kunnen wij u helpen?

Ons afsprakenbureau is telefonisch 0513-48 58 55 en per chat bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.45 tot 17.00 uur.

Wanneer u contact zoekt buiten deze tijden kan u ons mailen op info@direct-psycholoog.nl dan nemen wij op zeer korte termijn contact met u op. U kunt ook het contactformulier invullen.

Neem contact met ons op