Om dit probleem aan te pakken moet de omgeving dus ook betrokken worden bij de behandeling. Deze omgeving wordt ook wel het systeem genoemd, en een therapievorm die is gericht op het betrekken van het systeem bij de behandeling heet systeemtherapie.
Een voorbeeld van een systeem is een gezin. Wanneer er problemen worden ondervonden bij één persoon uit een gezin, kan het zinvol zijn om het gehele gezin (het systeem) bij de behandeling te betrekken.
Zo kan een persoon met een verslaving onbedoeld geholpen worden door zijn of haar moeder, doordat zij hem of haar geld blijft geven, of de problemen die ontstaan ten gevolge van de verslaving voor hem of haar oplost. Onbewust houdt zij de verslaving van haar kind in stand. Zij is onderdeel van het systeem van de verslaafde, en door haar bij de behandeling te betrekken kan de instandhouding van de verslaving worden doorbroken.
Een ander voorbeeld is een opstandig kind met ouders die het niet eens zijn over de opvoeding. Moeder is bijvoorbeeld veel strenger dan vader, waardoor vader boos wordt op moeder. Vervolgens wordt moeder onzeker en stelt ze zich onduidelijk op ten opzichte van haar zoontje, waardoor hij juist weer opstandiger wordt. Door de ouders als systeem bij de behandeling te betrekken, kunnen ze samen een duidelijke boodschap uitzenden naar hun zoontje, waardoor het gedrag van hun zoontje zal veranderen.
De psycholoog probeert bij systeemtherapie vaak eerst inzicht te krijgen in hoe het systeem in elkaar zit. Welke positie heeft iedereen? Vormt het systeem bijvoorbeeld een hecht team dat samen sterk staat, of valt iemand erbuiten? Er kan ook worden onderzoecht hoe het is gekomen dat het systeem op deze manier in elkaar zit. Vaak wordt er dan gekeken naar meerdere generaties. Een vader of moeder die is opgevoed met het idee altijd sterk te moeten zijn en nooit zijn of haar emoties mogen tonen, zal dit waarschijnlijk ook aan zijn of haar kind(eren) meegeven.
Binnen systeemtherapie wordt onder andere aandacht besteed aan de manier waarop er met elkaar wordt gecommuniceerd. Zo komt het vaak voor dat men elkaar verwijten maakt, of tijdens een discussie allerlei andere dingen uit het verleden erbij haalt (oude koeien uit de sloot), of dat men elkaar op de persoon aanvalt. Het gaat dan niet meer over de inhoud van de boodschap, maar over de manier waarop het gebracht wordt.
Binnen systeemtherapie besteedt de psycholoog aandacht aan betere manieren om met elkaar te praten. Spreek bijvoorbeeld altijd in de ik-vorm, en wees concreet en specifiek, zonder allerlei irrelevante zaken erbij te halen. Daarnaast wordt vaak als tip gegeven om niet met elkaar te praten wanneer iemand erg boos of gestrest is, maar juist eerst te kalmeren en er dan op terug te komen. Een systeem dat continu conflicten heeft, kan als opdracht krijgen om ook aandacht te geven aan de positieve dingen. Door alle conflicten is men zo gericht op de dingen die niet goed gaan, dat men vergeet te kijken naar dingen die wel goed gaan.
Ons afsprakenbureau is telefonisch 0513-48 58 55 en per chat bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.45 tot 17.00 uur.
Wanneer u contact zoekt buiten deze tijden kan u ons mailen op info@direct-psycholoog.nl dan nemen wij op zeer korte termijn contact met u op. U kunt ook het contactformulier invullen.